Говорителят на Белия дом Шон Спайсър съобщи в Туитър за началото на разговора Тръмп – Путин, като помести снимка от Овалния кабинет, където Тръмп говори по телефона, заобиколен от вицепрезидента Майкъл Пенс, съветника по националната сигурност Майкъл Флин, началника на кабинета Райнс Прийбъс и политическия съветник на президента Стивън Банън.

 

Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин са се споразумели да възстановят връзките между двете държави, предава „Ройтерс“, като се позовава на източници от Кремъл.

Руско-американските отношение достигнаха до най-ниската си точка след края на Студената война по времето на управлението на Барак Обама, а Тръмп даде да се разбере, че иска размразяване на отношенията с Москва.

„Двете страни са демонстрирали желание за активна съвместна работа за стабилизиране и развитие на руско-американското сътрудничество“, се казва в официалното изявление на Кремъл, цитирано от „Ройтерс“. Двамата са се договорили да се работи по дипломатически канали за насрочване на дата и място за лична среща, както и да поддържат редовни лични контакти занапред. „Разговорите са минали в позитивен тон“, казват от канцеларията на руския президент.

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК, УКРАЙНА, ИРАН, КОРЕЯ

Двамата са изразили готовност за активна обща работа за развитие на сътрудничеството между Русия и САЩ на конструктивна, равноправна и взаимноизгодна основа. Путин и Тръмп са изтъкнали колко е важно възстановяването на взаимноизгодните търговско-икономически връзки, посочиха още от Кремъл.

Президентите на Русия и САЩ обсъдиха и актуалните международни проблеми, включително борбата с тероризма, положението в Близкия изток, палестинско-израелския конфликт, стратегическата стабилност, ситуацията, свързана с иранската ядрена програма, и положението на Корейския полуостров. По време на разговора им са били засегнати аспекти от кризата в Украйна.

Основна задача според тях е да бъдат обединени усилията в борбата с главната заплаха – международния тероризъм. Лидерите на двете водещи държави са изразили воля за реално координиране на руските и американските действия за разгром на групировката „Ислямска държава“ и другите терористични групировки в Сирия, отбеляза Кремъл.

Изборът на Доналд Тръмп за 45-ия американски президент беше съпроводен от обвинения, че е бил подпомогнат от руското разузнаване, нещо, което той отрече. Политическите му опоненти също го обвиняваха, че е склонен да си сътрудничи с Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук