Човекът, който беше председател на НС и който написа книга „Аз не бях политик“, стана премиер. Защо приехте?

Доверието много ми тежи. Президентът Радев ми гласува много високо доверие. Не ми беше лесно да приема, защото знам какво е политиката. Ял съм й попарата, но когато ти е гласувано такова доверие, е безотговорно са откажеш. Опитах се да го убедя, все пак, че вероятно има и по-подходящи от мен, но той се оказа о-твърдогав от мене. Освен това имам някои добри идеи, които мога да реализирам, само ако имам власт. Такава идея е да се подпомогне средният и дребен бизнес. Едрият се грижи сам за себе си, но дребният е смачкан от бюрокрация, от различни такси и това го спира. Това е във възможностите на един кабинет, защото се регулира с подзаконови актове и бих могъл да помогна. Имам и други идеи, но да не издавам всичко.

Насочили сте се към средния и дребния бизнес, защото разбирате от търговско право. Коя е голямата амбиция на един премиер на служебно правителство?

Наистина, времевият хоризонт е близък, но могат да се напарвят някои добри стъпки. Имаме две важни задачи: първо, да органзираме демократични и честни избори, защото се нагледахме на какви ли не безобразия, по изборите (бел.ред. за президент) и още една задача, която макар и да споменавам на второ място, не е второстепенна – да започнем подготовката за председателството на Съвета на ЕС. За първи път ни се предоставя подобно голямо предизвикателство и вече сме в забавен ритъм. Трябват огромни усиля, за да излезем с чест, защото, ако се провалим, ще ни сложат една много голяма черна точка.

Можем ли да се провалим? Могат ли да ни вземат председателството?

Само, ако се откажем от него и кажем: „Не можем да се справим“, ако сами си нанесем звучен шамар. Това не трябва да се случва. С председателството на Съвета на ЕС ние се борим за престиж. Още ни водят в задния двор на Европа. На нас не ни харесва – и с основание. Това е моментът, в който можем да се представим като пълноправен и уважаван член на ЕС.

Много ли сме се забавили?

Прекалено много може и да не е, но трябва да се отпускаме, защото задачата е много важна.

Радев, казахте в началото на разговора, ви предложи. Само той ли? Политически парии кадруваха ли? БСП, например?

Не, само той.

Кой избра министрите?

Това е негов кабинет. Само той. Аз научих министрите 3 дена преди встъпването в длъжност на кабинета.

Не трябваше ли поне някого да познавате лично? (бел ред. По Конституция служебният кабинет е подчинен на държавния глава, който го е съставил. В този случай, президентът избира министрите, а не министър-председателят както е при редовен кабинет. Водещият Бойко Васиев задава подвеждащ въпрос.)

Аз ги познавам по стечение на обстоятелствата. Четири-пет човека познавах от преди това. От няколко дена сме заедно и мога да кажа, че това е много добър екип. Те са експерти и имат желание да свършат работа. Обнадежден съм.

Какво ни говори профилът на министрите? Ексерти, които са били далеч от камерите. За да няма за какво да ги атакуват, нали?

Основно е така.

Наистина ли?

Да, това са експерти. Малцина от тях са се докосвали до политиката. Само Кирил Ананиев и Илко Семерджиев имат политически опит.

Това страх от атака ли е?

Не, служебното правителство трябва да е неотрално. Хората, с малки изключения не са били в политиката. И това е добър избор на Радев.

Ще правите ли ревизия на уравлението на ГЕРБ?

Няма да има преднамерени атаки. Няма да вадим скелети от гардероба, но трябва да видим как са се развили нещата и къде има безобразия – да напарвим, каквото е необходимо. Не може да си затваряме очите и да кажем :“Ние сме за 2 месеца“. Това не е коректно пред избирателите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук