строителството на магистралата
АПИ пак даде парите за пътища на "конкретни" фирми.

„Имаме доста забележки за начина, по който харчеше служебното правителство, особено в последните месеци. Тепърва ще се видят интересни факти. Единият вече се вижда: в момента, когато Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е отворила ценовите предложения, практически около 4 млрд. лева са били обречени у кои пътностроителни фирми ще попаднат. Нещо, срещу което ние се борехме години наред, на което успяхме да устоим в 7-те месеца на управление на онази сложна коалиция от 4 партии“, разкри депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев пред БНР.

АПИ, в рамките на 4 дни, когато вижда, че служебното правителство пада, е успяло да отвори ценовите оферти. Това означава, че едни 4 млрд. лева отиват в едни конкретни пътностроителни компании. По-притеснителното е, че конкурентните компании в съответната обществена поръчка са били отстранени по технически критерии. Нещо, което е класика в последните 30 години“, добави Мирчев.

По думите му редовното правителство сега няма полезен ход, защото след отварянето на ценовите оферти единствената възможност е да бъдат обжалвани обществените поръчки. „Неслучайно веднага бяха сменени шефовете на АПИ“, каза още той.

Мирчев подчерта приоритетите пред парламента и правителството – Бюджет 2023 и конституционната реформа на прокуратурата, след което Шенген и еврозоната.

Според него „странната активност“ на главния прокурор Иван Гешев през последните седмици може да възпроизведе стария модел: „Кандидати за следващ Гешев има достатъчно. Нашата цел не е просто да махнем Гешев. Това, което прави Гешев, е точно това, което не трябва да се прави. Тези, които ще го свалят, са същите, които са го избрали. Нашата цел е да направим такива промени в Конституцията, че никога да не се появи нов Гешев“, заяви депутатът.

Той подчерта, че отношението на ПП-ДБ към Делян Пеевски не се е променило, но сега трябва да си говорят с него и с ДПС заради конституционната реформа:

„Това не е защото са ни станали много симпатични. За да променим Конституцията, са ни необходими 180 гласа в парламента. В пленарната зала има значение чистата аритметика. Там ще ни трябват и ГЕРБ, и „Възраждане“, ще ни трябват и БСП, дори и ИТН“, каза Мирчев.

Относно имунитетите на народните представители Мирчев посочи, че ПП-ДБ ще настояват за прилагане на европейската практика, която включва създаване на комисия, която да прецени дали да бъде свален имунитетът, или да бъде отказано това искане на прокуратурата.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук