Най-малко 40 турски офицери са поискали политическо убежище в Германия.Военните са представили исканията си още след първата вълна чистки в Турция в резултат на опита за преврат, но германските власти се въздържат от решение, пише списание „Шпигел“. Причината е предстоящата визита на германския канцлер Ангела Меркел в Анкара следващата седмица. Тя се опасява, че евентуално положително решение ще застраши споразумението за бежанците, което ЕС сключи с Турция.

През седмицата Турция заплаши да отмени споразумението за реадмисия с Гърция, след като гръцкият Върховен съд отказа екстрадирането на осем турски военни, които потърсиха убежище в Гърция след опита за преврат в страната си.

В петък стана ясно, още, че над 5 хиляди турци са подали жалби пред Европейския съд по правата на човека заради чистката, която властите предприеха след опита за преврат през миналото лято. Според председателя на съда Гуидо Раймонди жалбите на турските граждани представляват над 10% от общия брой, внесен през миналата година. Още близо 3 хиляди дела са заведени от турци по други причини през 2016-та. До момента турските власти са уволнили над 100 хиляди души във връзка с преврата. Раймонди призова хората да завеждат дела пред националните институции и едва тогава да се обръщат към ръководения от него съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук