лицева опора

Ново проучване установява, че мъжете, които могат да направят поне 40 лицеви опори наведнъж, са много по-малко склонни да имат сърдечно заболяване в рамките на следващите 10 години, съобщава Стъди файндс.

Изследователи от Харвард от Училището по обществено здраве казват, че техният доклад е първият, който показва как способността за правене на лицеви опори е свързана със сърдечните заболявания. Те откриват, че мъжете на средна възраст, които могат да направят повече от 40 лицеви опори от един опит, имат 96% по-малък риск от развитие на потенциално смъртоносно състояние и други заболявания, като сърдечна недостатъчност, в сравнение с тези, които не могат да направят повече от 10 лицеви опори.

За своето проучване авторите са прегледали здравните данни на 1 104 активни пожарникари, взети от 2000 до 2010 г. В началото на проучването участниците са били средно на около 40 години със среден индекс на телесна маса 28,7. Пожарникарите имали задачата да изпълнят колкото се може повече лицеви опори, а и тяхната издръжливост на бягащата пътека също била тествана.

До края на проучването 37 участници страдали от заболяване, свързано със сърдечни проблеми – и 36 от тези мъже не са успели да направят повече от 40 лицеви опори при първоначалния тест. Резултатите от теста за бягаща пътека не били толкова ясно свързани с диагнозите на сърдечните заболявания.

Авторите отбелязват, че тъй като изследването е извършено сред мъже на средна възраст с активни професии, резултатите не трябва да се считат еднакви за жени или мъже, които са по-малко активни или на различна възраст.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!