Осем министерства в четвъртък се сдобиха със заместник-министри, част от които вече са били на такива позиции при предишни правителства, някои са вътрешни кадри на ведомствата, сред назначените има съдии, професори и двама представители на бизнеса.

Осем министерства в четвъртък се сдобиха със заместник-министри, част от които вече са били на такива позиции при предишни правителства, някои са вътрешни кадри на ведомствата, сред назначените има съдии, професори и двама представители на бизнеса.

Общо със заповеди на министър-председателя Огнян Герджиков са назначени 16 зам.-министри, които са били предложени от съответните служебни министри, съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък.

Служебният здравен министър Илко Семерджиев взема заместниците, с които е работил във ведомството в периода 2000-2001-ва по времето на кабинета на Иван Костов. Това са Атанас Кундурджиев и Галин Каменов, като към тях се присъединява и Любомир Гайдов, който пък заемаше поста в първите месеци на първото правителство на ГЕРБ – в периода август-ноември 2009-та.

Служебният земеделски министър Христо Бозуков, който дойде на поста от Селскостопанската академия, е решил да вземе за заместници своите колеги от научните среди Светла Янчева, Георги Георгиев и Иван Палигоров.

В Министерството на образованието и науката заместник-министри стават Ваня Стойнева, която е заемала сходна позиция в служебното правителство на Марин Райков през март-май 2013-та, и директорът на училище в Пловдив Мария Гайдарова.

Вътрешен кадър на МОСВ и частник стават зам.-екоминистри. Те са: Мариела Начева и Ренета Колева.Съдия и арбитър пък ще са заместници в правосъдното ведомство: това са съдията от Софийския административен съд Деница Александрова-Митрова и зам.-председателят на Софийския арбитражен съд Валери Тарандов са назначени за заместник-министри в Министерството на правосъдието.

За втори заместник-министър на финансите, заедно със запазилата поста си Маринела Петрова, е назначен проф. Румен Брусарски, бивш зам.-шеф на Държавен фонд „Земеделие“.

Служебният енергиен министър също има назначен заместник, който и ще е единствен, както заяви Николай Павлов при поемането на ведомството. Това е Константин Делисивков, чието име беше дори сред спряганите за министерския пост. Той е популярно лице в енергийния бизнес като изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори от 2010–та.

В екипа на служебния министър на икономиката Тодор Седларски влизат Лъчезар Борисов, който заемаше поста зам.-министър по време на правителството на Сергей Станишев, и Любомир Ганчев, който пък е бил съветник на Драгомир Стойнев, докато той беше министър на икономиката и енергетиката от кабинета на Пламен Орешарски.

Притеснения относно връзката между втория ешелон – заместник-министрите в служебния кабинет и правителствата на Станишев и Орешарски, изрази кандидат-перзидентът на ГЕРБ и бивш председател на 43-тото НС Цецка Цачева в студиото на бТВ, по-рано в четвъртък.

Tя визираше назначенията от предишния ден.

Приомняме, че в срада в екипа на министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, като заместник влезе Лазар Лазаров. Той има три последователни мандата като зам.-социален министър в правителството на Пламен Орешарски и служебните кабинети преди и след това.

Отаналите назначения от сряда, също са свъразни със сянката на кабинета „Орешарски“. За заместник-министър на транспорта беше назначен Георги Тодоров, който има два мандата в това ведомство – в кабинета „Орешарски“ и последвалото служебно правителство на Георги Близнашки.

Поелата поста на заместник-министър на спорта Мая Тодорова, е заемала същата длъжност и през 2013-2014 г. при Орешарски.

Другото близко до БСП лице е зам.-министър на МВР Маринела Белева. Тя беше съветник на Цветелин Йовчев, който оглавяваше силовото ведомство при Орешарски.

Бившият директор на Националната библиотека (1998-2016-та), проф. Боряна Христова, пък беше назначена за заместник-министър на културата.

Предстои да се види по какъв начин ще се отрази това на предприетата ревизия на кабинета „Борисов“ 2 и дали иначе полезното начинание няма да избие в обикновен реваншизъм.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук