На 43-я протест „1 от 5 милиона“ миналата вечер бе поискана оставка на кмета на Белград Зоран Радоичич и неговия заместник Горан Весич, съобщава „Данас“.

Актьорът Радослав Миленкович прочете искането на неформалната група „Самозащита“, съставена от видни интелектуалци:

„Ние почувствахме, усетихме много от вредите, които градските власти нанесоха на Белград. Те включват Белград на вода, кабинков лифт на Калемегдан, площад Славия и премахване на главната железопътна гара. Решихме да не мълчим повече и да отговорим с рев. Основните виновници са кметът Зоран Радоичич и неговият заместник Горан Весич.“

Организаторите заявиха, че фокусът на протеста са студентите, които за дванадесет дни окупираха сградата на Белградския университет.

„Терорът на некомпетентното мнозинство, ние, гражданите, търпим и мълчим вече седем години“, заяви актьорът Радослав Миленкович Рале, член на „Самоотбрана“, която поиска оставките.

„Ако на 4 ноември не се приеме, че Синиша Мали е плагиат, ние отново ще бъдем в ректората, но в компанията на нашите професори“, каза студентката Мила Йованович, една от организаторите на 43-ия протест „1 от 5 милиона“, която заедно със своите колеги блокира Ректората. Плагиатството не трябва да се толерира. Университетът в Белград трябва да бъде свободна институция в тази страна. Университетът в Белград показа, че има единство. Университетът в Белград не е място за преписване. Започнахме от Ректората, но бавно, стъпка по стъпка, ще освободим цялата тази държава.“

Организатори, включително студенти, участвали в блокадата на Ректората на Белградския университет от 13 до 25 септември, заявиха, че студентите „успяха да възстановят автономията и целостта на тази институция, доказвайки, че промяната в Сърбия е възможна и че борбата за тях трябва да продължи“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук