Земетресението в Турция, разрушения
Кадър от опустошителното земетресение в Турция

Над 4300 души са загинали при опустошителното земетресение в Турция и Сирия, съобщи Франс прес. Само в Турция ранените са повече от 14 000.

Продължават вторичните трусове, повечето от които са с магнитуд над 5 по Рихтер.

Директорът на Службата за извънредни ситуации на Турция Юнус Сезер съобщи, че броят на загиналите в страната е нараснал на над 2900. По данни на службата над 14 000 души са ранени, а над 6 000 сгради са разрушени при земетресенията с магнитуд над 7 по Рихтер. Последваха близо 150 вторични труса.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви едноседмичен национален траур. Той определи бедствието като най-голямото в страната от десетилетия.

„Не знаем колко ще нарасне броят на загиналите и пострадалите, тъй като работата на спасителите продължава в развалините на много сгради в зоната на трусовете. Но надеждата ни е, че ще се възстановим от това бедствие с възможно най-малко човешки жертви“, заяви Ердоган.

В съседна Сирия най-малко 220 сгради са се срутили, още толкова са необитаеми, съобщи говорител на ООН. Недостъпни са складове с хуманитарна помощ за близо 4 милиона сирийци в района на земетресението, контролиран от опозицията.

Днес продължава издирването на оцелели под сринатите сгради.

В Искендерун все още има безследно изчезнал наш сънародник

България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, заяви посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана, Южна Турция.

Той посочи, че в късния следобед (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете (в Южна Турция – бел ред.) с най-малко разрушения, като в населеното място има единайсет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Първите екипи – общо 19 души, моментално след пристигането си заминаха за обектите, в момента се работи на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, изтъкна Чолаков.

В Искендерун все още има безследно изчезнал сънародник. Спасителните работи продължават и все още с него не е установена връзка. Той е български гражданин с двойно гражданство, каза посланикът. Към този момент няма информация за други пострадали български граждани.

Той посочи, че атмосферата в Турция вчера е била драматична, като хората са уплашени и тъжни, но същевременно имат пълно доверие на властите си.

Източник: БНР, БТА

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук