Да бъдат сменени синдиците на КТБ заради слабия резултат при събирането на източените от банката пари. Такова настояване са изпратили писмено до служебния финансов министър Кирил Ананиев бившите депутати Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, представители на „Нова република“. Това обаче не е част от правомощията на финансовия министър, а на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, чиято управа се състои от петима души – един представител на Министерски съвет (МС), един – на БНБ, един – на Асоциацията на банките в България и двама, определени от представителите на МС и БНБ.

Няколко часа по-късно, попечителите на фалиралата банка качиха списък на лицата и фирмите, които не погасявали задълженията си към преустановилата работа през лятото на 2014-та четвърта по размера на активите КТБ. В документа се обяснява, че неизправните длъжници затруднявали принудителното събиране на дълга, като прехвърляли активи и извършвали фиктивни сделки. Част от дружествата са близки до бившия собственик на кредитната институция Цветан Василев, който хем твърди, че е невинен, хем не са му повдигнати обвинения, но за по-сигурно предпочита да не пребивава в страната.

Че няма да се върнат заграбените пари на банката с публикуване на списъци, а с предприемане на конкретни действия по посока на събирането им, на всеки е ясно.

От друга страна, две години и половина след като банката спря да работи,  какъвто и списък да изнесат от нея, не може да претендира за достоверност. Защото какво се случва, когато една банка спре работа? Според БНБ, в края на юли, в КТБ е спряла работа счетоводната система, системата за валутни преводи SWIFT, както и електронното банкиране. Така връзките на банката с външния свят са прекъснати. Оттук нататък в тази банка може да се случи всичко: могат да се създадат нови клиенти, могат да се прехвърлят пари по сметките на съществуващите, или да се променят договори и условия, да се закрият сметки. Каквото се сетите. А колкото повече време минава, толкова по-добре за длъжниците.

В писмо си от четвъртък до Ананиев, Димитров, Славов и Андреев казват: „От общо подлежащи на разпределение между кредиторите 600 млн. лева в началото на 2017 г., по публични данни, едва около 180 млн. лева са събрани от синдиците. Това е в пъти по-малко от прогнозата на независимия консултант „Аликс Партнърс“, който след анализ на кредитния портфейл прецени като събираеми в 12-месечен срок между 600 и 800 млн. лв. в при оптимистичен сценарий“, пишат представителите на „Нова република“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук