Милиони са дарени на МВР през 2016-та

171

2,6 млн. лева под формата на дарения е получило МВР през 2016-та. Това показва Отчетът за приходите и разходите на силовото ведомство през миналата година. Подаръците са с два основни източника – чужбина (около 1,5 млн. лв.) и страната (около 1 млн. лв.). Ведомството е получило още подпомагане от ЕС на стойност около 30 хил. лв. и нито лев по международни програми.

От друга страна, бюджетът на МВР за 2016-та никак не е малък 1,127 млрд. лв., сравним с годишните харчове на столицата, които пък са на второ място след държавата. Оказва се обаче, че най-скъпата институция у нас, няма пари най-общо за автомобили, компютри, друга техника, гориво и консумативи. За тези си нужди, МВР разчита на загранични спонсори и бедните български общини, сами затънали в дългове.

Вътрешното министерство на Германия, например е дарило 12 джипа „Грейт Уол“, българско производство, за близо 500 хил. лв. на граничната полиция. Друго дарение за граничната полиция, за над 142 хил. лв. идва от Департамента на САЩ. МВР е подпомогнато с джипове и от Великобритания, след лятното посещение у нас на бившия премиер Дейвид Камерън. Стойността им е над 807 хил. лв.

Най-много като брой, но и с по-ниска стойност са даренията, получени от малките общини. Те са редовни и варират от ремонт на сграда за РПУ-то в Долна Митрополия на стойност 23 хил. лв. до домакинско оборудване и телевизор за 5 хил. лв., закупени от общината в Своге. Полицията във Видин, пък, е дарявана с гориво и пари от общините от най-бедния регион на ЕС – Ружинци, Ново село, Грамада и Чупрене. Максималният размер на дареното е 700 лв., но тези кметства са се отчитали регулярно два пъти в месеца, пише в. „Сега“ . Купувани са основно гориво и компютри, а в един случай община Силистра е платила и 476.50 лв. за щурмови палки. Пловдивската община Ракитово е платила 600 лв. за тестове за наркотици.

Историята е на път да се повтори и през 2017-та, макар че предвиденото за МВР финансиране в държавния бюджет беше увеличено с почти 10 процента. В началото на година и по време на последните дни на подалия оставка втори кабинет на Борисов, се наложи поправка на бюджета на МВР. Бяха отпуснати още 7 млн. лв., за борба с престъпността в малките населени места, но замисълът беше парите да отидат главно за бензин за патрулките.

Отчетът на даренията на МВР, за пореден път поставя въпроса как се харчи огромният бюджет на ведомството и защо средствата, предвидени в него никога не достигат. Дежурното обяснение е, че МВР разходва около 90 процента от финансирането си за заплати. През 2016-та, обаче за заплати и осигуровки за отишли около 654 млн. или малко под 50 процента. Защо останалите над 50 процента не покриват елементарните нужди на ведомството, свързани с обезпечаване на условията на труд и транспорта на служителите? МВР като работодател има такова задължение. Въпросът за даренията към силовото ведомство не с само морален. Защото всички ние, като данъкоплатци веднъж плащаме за това през официалния бюджет, а втори път – през парите, които се отпускат от местната власт. На второ място, поставянето на МВР в позицията институция, зависима от даренията на общини, фирми и частни лица, уронва престижа й, а оттам – и авторитета на държавата. Не на последно място – създава се хранителна почва за корупция. Защото и мафията това предлага – платена сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук