Навършват се 5 години от потопа, взел 11 жертви при наводненията в Южна България, четирима от които от село Бисер.

През 2012г., в сутрешните часове на 6 февруари, стената на язовир „Иваново” се скъса. Няколкометрова вълна заля село Бисер, което се намира на около 10 километра надолу по течението на изтичащата от язовира река Бисерска.

В резултат на това загинаха 11 души, десетки домове бяха наводнени, много домашни животни се удавиха.

По-късно от разкритията в медиите стана ясно, че по стената на яз. „Иваново” е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско.

Към днешна дата все още не е установено кой е виновен за смъртта на тези невинни хора и за разрушените къщи. Делото за инцидента беше спряно преди няколко дни, защото трима от свидетелите липсват и не могат да бъдат разпитани. Според разследващите те са в чужбина и не могат да бъдат открити, а без тях няма как разследването да продължи, въпреки че към момента то вече е над 10 000 страници.

За издирването на тримата, както и за оказване на допълнителна методическа помощ на Районна прокуратура – Пловдив, разследването вече е изпратено във Върховна касационна прокуратура, която също ще се включи в работата на по-късен етап.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук