затвор

Народното събрание днес удължи работата си, като правната и здравната комисии заседаваха извънредно, за да приемат промени в законите, които са необходими, за да се спазва извънредното положение и мерките, които се предприемат.

На заседанието на правната комисия беше взето решение за промени на Наказателния кодекс. Човек, който не спазва карантирата, да бъде наказван с 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лв. При пандемия със смъртни случаи, се предвижда затвор от 5 г. и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Това решение е било подкрепено от всички парламентарни групи, съобщи БНТ.

Тези промени бяха гласувани експресно и единодушно и на първо, и на второ четене. Предвижда се утре да бъде издаден извънреден брой на „Държавен вестник“, в който да се обнародват промените и да влязат в сила веднага.

На заседание на Здравната комисия депутатите решиха да се глобяват до 5000 лв. хората, които отказват да бъдат подложени под карантина. Предвиждат се и промени в закона за обществени поръчки, като идеята е по изключение сега да не се спазва предвидения срок, когато става въпрос за доставка на медикаменти, които са необходими с карантината. Те също ще бъдат приети на първо и на второ четене.

Даниела Дариткова каза, че в следващите дни ще се обмислят предложените законодателни промени до понеделник и ако има нужда, във вторник да свикат ново заседание за допълнителни изменения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук