двойка, харесва

При първи запоснанства в повечето случаи не ни отнема много време, за да решим дали харесваме някого. Как обаче можем да разберем дали чувството е взаимно?

Има няколко невербални сигнала, които лесно могат да ни подскажат дали някой се интересува от нас, пише доктор Джак Шафер за „Psychology Today“:

  1. Очен контакт

Хората гледат тези, които харесват, и избягват да гледат тези, които не харесват. Предполага се, че хормонът окситоцин е отговорен за това. Повишените нива на окситоцин увеличават размяната на погледи и осигуряват усещане за благосъстояние, което увеличава взаимното привличане. Окситоцинът също така действа за разширяването на зениците, което също може да индикира интерес. Колкото по-разширена е зеницата, толкова по-силно привличане изпитват хората един към друг. През миналия век пр. н. е. Клеопатра, смятана за най-изскусителната жена на своето време, разширявала зениците си с атропин, за да изглежда по-чувствена.

Трябва обаче да помним, че има тънка граница между засиления зрителен контакт и зяпането, което е неучтиво. Ако човекът, с когото сте, поддържа зрителен контакт, той ви харесва.

  1. Леко докосване

Хората често докосват хората, които харесват. При романтичните взаимоотношения жените може леко да докоснат ръката на човека, с когото разговарят. Това леко докосване не е покана за сексуална среща; това просто показва, че тя харесва човека, с когото разговаря. Мъжете изразяват своята симпатия към други мъже чрез лек поздрав „юмрук в юмрук“, чрез потупване по рамото и други. По подобен начин мъжете изразяват симпатията си и към жените – чрез игриви физически дейности. Оправянето на крива вратовръзка също може да е знак, че човекът ви харесва. Докосването е добър начин да разберете дали човек ви харесва или не. Ако небрежно докоснете друг човек и той рязко се отдръпне, човекът не ви харесва или не е готов за по-интимна връзка.

  1. Скъсяване на разстоянието

Позицията на тялото е важен индикатор, че човекът, с когото разговаряте, ви харесва. Хората са склонни леко да се наклонят и да се приближават към хората, които харесват, и се дистанцират от хора, които не харесват. Например, ако двама души седят един до друг, главите им ще бъдат обърнати един към друг. След това раменете им ще се обърнат едни към други. След това торсовете им ще се обърнат напълно. Накрая двамата леко ще се наклонят един към друг.

  1. Огледално поведение

Хората, които се харесват, „копират“ позициите на тялото си. Това може да помогне за установяване на добри взаимоотношения и може да се използва да проверите дали човекът, с когото разговаряте, ви харесва. Копирането на действията на човека срещу вас му изпраща подсъзнателен сигнал, че го харесвате; от друга страна по този начин те са по-склонни да ви харесат. Когато срещнете някого, заемете позиция на тялото, подобна на неговата. В някакъв по-късен момент от срещата променете позицията на тялото си. Ако човекът, с когото разговаряте, направи същото в рамките на няколко секунди, вероятно ви харесва.

  1. Бариери

Хората, които се харесват, премахват всякакви пречки помежду си. От друга страна, хората, които не се харесват, често поставят бариери помежду си. Бариерите включват лични вещи като портмонета, вестници, списания, чаши, възглавници и подобни предмети. Бариера не означава непременно, че човекът не ви харесва, но ви показва, че връзка все още не е установена. Например ако човекът, с когото сте, постави чашата си помежду ви, това образува бариера, сигнализираща, че връзката все още не е силна. По време на разговора наблюдавайте къде лицето ще постави чашата си. Ако я поставят встрани, като по този начин премахват бариерата между вас, вероятно ви харесват.

Наблюдаването на невербално поведение ви позволява да наблюдавате напредъка на процеса по изграждане на връзка и ви позволява да знаете дали човекът, с когото сте, ви харесва. То също така предразполага човека, който харесвате, да общува с вас, което ви дава възможност да развиете връзката си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук