50-ото Народното събрание не успя да си избере председател

Три гласа не достигнаха на номинираната от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание Рая Назарян да бъде избрана на поста. Първоначално кандидатурата ѝ получи 114 гласа, а след прегласуване – 116. За да бъде избрана на поста, Назарян се нуждае от подкрепата на 119 народни представители.

Подкрепа не получиха и номинираните от „Възраждане“ – Петър Петров, Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от „Величие“.

Според правилата, които новите депутати приеха, кандидати за председател ан Народното събрание могат да бъдат предлагани от представените в парламента партии и коалиции и от народни представители. Гласуването е явно чрез компютризираната система, по азбучен ред. Избран е кандидатът, получил повече от 50% от гласовете на народните представители. Ако няма такъв, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати с най-много гласове.

Най-голяма подкрепа събраха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от „Възраждане“.

Председателстващият заседанието Силви Кирилов обяви 30 минути почивка.

И вторият път, обаче нито един от тях не получи необходимата подкрепа. Петър Петров получи подкрепата на 41 депутати, а за Рая Назарян гласуваха 115 народни представители, отново след прегласуване.

Заседанието ще продължи утре с нов опит за избор на председател.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори отрицателно на въпрос готови ли са да направят крачка назад за Рая Назарян – предложението им за председател на Народното събрание. Коментара си той направи пред журналисти в парламента.

Попитан готови ли са да направят крачка назад за Назарян и да предложат друг кандидат, Борисов отговори с „не“. Той добави, че традицията е най-голямата партия да получава председател на парламента и след това тръгват някакви процеси. Важен е принципът, иначе за какво се явяваме на избори, коментира той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук