Данъчната тежест върху средностатистическия работещ българин възлиза на над 560 лв. на месец, което се равнява на 45% от разходите на работодателя му. Това показват данните на Института за пазарна икономика.

Оттам обясняват, че за средностатистически българин се приема човек, който:

  • работи на трудов договор
  • получава месечна брутна заплата от 1045 лв. (оценка на ИПИ за размера на средната брутна заплата за 2017 г., базирана на месечните данни на НСИ);
  • спестява 5% от брутния си доход (4,2% от разходите на работодателя)
  • притежава жилището, в което живее (няма разходи за ипотечен заем или наем).

При тези условия общите разходи на работодателя възлизат на 1244 лв., а след заплащането на задължителните данъци и осигуровки в размер на 433 лв. лицето получава чиста сума от 811 лв.

Сметката дотук показва: социални осигуровки – 259 лв./месец, здравни осигуровки – 84 лв./месец и данък общ доход – 90 лв./месец.

ИПИ

Според изчисленията на Института за пазарна икономика, данъчноосигурителната тежест е достигнала 34,8% или казано с думи прости – това са част от парите, които работодателят плаща за един работник, но те не стигат до джоба на служителя.

Именно крайните разходи на работодателя формират цената на труда, тоест заплатата, която плаща на своя работник.

Данъчните неволи обаче не спират дотук, тъй като значителна част от данъчното облагане започва едва след получаването на „чистата” заплата.

Експертите в ИПИ са изчислили, че средностатистическият българин използва останалите му 811 лева така:

  • зарежда по 10 литра бензин на месец (при цена от 2,04 лв./литър) – общо 20,4 лв. на месец, от които 7,1 лв. акцизи и 3,4 лв. ДДС;
  • изпива месечно 3 бутилки и половина бира (по 0,5 литра и 1,20 лв. всяка), половин бутилка вино (от 0,75 литра и цена от 8 лв.) и 1/3 бутилка твърд алкохол (от 0,75 литра и цена от 8 лв.) – общо 10,4 лв., от които 1,19 лв. акцизи и 1,72 лв. ДДС;
  • пуши средно по 5 и половина цигари на ден (при цена от 4,80 лв. кутията) – общо 38,88 лв. на месец, от които 28 лв. акцизи и 6,6 лв. ДДС.

След като се приспаднат разходите за този тип стоки (общо 70 лв.), на човека му остават 741 лв.

От тях то спестява 52 лв. (споменатите 5% от брутния му доход), а останалите 689 лв. харчи за разнообразни стоки и услуги, като 70% от разходите му са облагаеми с ДДС.

Така месечните разходи за акцизи остават 36 лв., тези за ДДС набъбват до 92 лв., а общо платените данъци и осигуровки стават 561 лв. – 45% от платените от работодателя му 1244 лв.

Икономистите допълват, че казаното дотук не изчерпва общата данъчна тежест, на която са подложени българските граждани, тъй като в тази сметка не са включени данъците върху движимото и недвижимото имущество, както и някои такси с данъчен привкус – винетки или таксата върху битовите отпадъци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!