Ислямска държава

От началото на операция „Мирна пролет” в Северна Сирия са неутрализирани 595 терористи, съобщава Министерството на отбраната на Турция, цитирано от Анадолската агенция.

По думите на министъра на отбраната, операцията протича успешно и по план.

Турция стартира операция „Мирна пролет“, третата в поредицата от трансгранични антитерористични операции в Северна Сирия, насочени към терористи, свързани с Ислямска държава и кюрдската партия ПКК.

Операцията се провежда в съответствие с правото на Турция на самоотбрана, произтичащо от международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и има за цел създаване на свободна от терор зона за завръщане на сирийците в района източно от река Ефрат.

ПКК, призната за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз, води терористична кампания срещу Турция повече от 30 години, довела до смъртта на близо 40 000 души, включително жени, деца и бебета.

Турция отказа да приеме терористичните заплахи, идващи от Северна Сирия, и обеща да предприеме военни действия за предотвратяване на образуването на „терористичен коридор“ там.

В статия за американски вестник президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да не позволи на бойци на Ислямска държава да избягат от Северна Сирия.

„Ние ще гарантираме, че никой от бойците на Ислямска държава няма да напусне Североизточна Сирия“, написа Ердоган в „Уол Стрийт джърнъл“.

Но той добави, че западните страни лицемерно изразяват притеснение, че операцията на Турция срещу кюрдските бойци рискува да доведе до масово бягство на джихадистите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!