Синът на собственика на гиганта „Самсунг” – Ли Джей Йонг получи 5-годишна присъда лишаване от свобода заради корупция, лъжесвидетелстване и други престъпления.

Централният окръжен съд в Сеул осъди 49-годишния бизнесмен, заместник-директор на най-големия производител на смартфони в света, за престъпления, свързани с корупционния скандал, довел до свалянето на южнокорейския президент Пак Кън Хе.

Самсунг
на снимката: протест пред съда срещу наследника на „Самсунг“ Ли Джей Йонг

5-те години са доста по-малко от очакваните 12, коментират експерти.

През зимата стана ясно, че бившият държавен глава е оказала натиск върху Националния пенсионен фонд, за да подкрепи миналата година сливането на компаниите „Самсунг Си енд Ти“ (Samsung C & T Corp) и „Чеил индърстрис” (Cheil Industries Inc. ).

В замяна вероятно е поискала от корпорацията различни отстъпки за най-добрата си приятелка Чой Сун Сил, според следователите.

След обиск в компанията, полицията конфискува твърди дискове на компютри, иззети са мобилни телефони и документи, свързани със сделката.

Самсунг
на снимката: протест пред съда срещу наследника на „Самсунг“ Ли Джей Йонг

Това бе третото влизане на разследващите в компанията „Самсунг”, свързано с Пак Кън Хе.

Политическият скандал около държавния глава се разгоря, след като тя поднесе публично извиненията си за изтичане на информация към близката й приятелка Чой Сун Сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп до десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава, преди те да бъдат произнесени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!