Над 600 африкански мигранти достигнаха до испанска територия в Сеута, след като щурмуваха двойната гранична ограда, отделяща Мароко от Сеута, атакувайки полицаите с негасена вар и екскременти.

Безредиците край оградата от бодлива тел са най-големите в Сеута от февруари 2017 г., когато за четири дни повече от 850 мигранти успяха да достигнат до испанска територия. Сеута е испански анклав, намиращ се на африканския континент.

Инцидентът допълнително увеличава натиска върху Испания, която сега надмина Италия като дестинация номер едно за мигранти, които пресичат Средиземно море с лодки.

Повече от 19 580 души са стигнали до испанските брегове досега тази година, сочат данни на Международната организация по миграция.

Говорител на „Гуардия Сивил“ в Сеута заяви пред АФП, че близо 800 мигранти са нахлули през двойната бариера, която е покрита с малки остриета, рано сутринта в четвъртък от Мароко.

Мароканската полиция успяла да спре около стотина от тях, но 602 се добрали до испанска територия. Някои били заловени от испанските полицаи между двете огради по границата и били върнати в Мароко.

Новият испански вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка каза миналия месец, че „ще направи всичко възможно“ за премахване на бодливата тел от граничните огради, които защитават Сеута и елиля, друга испанска територия на северната граница с Мароко.

Двете територии са единствената сухопътна граница на ЕС с Африка, поради което привличат като магнит мигрантите, опитващи се да стигнат до блока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук