Точно преди три години Путин забрани вноса на продукти от Евросъюза, САЩ и други западни страни като отговор на санкциите срещу Русия, наложени на Москва заради анексирането на Крим.

В резултат, храните в магазините в Русия са поскъпнали с 69 процента, коментира Би Би Си „крайно непродуктивното“, според оценката на журналистите, решение на екипа на Путин. Сътрудници от руската служба на Би Би Си показват резултата чрез сравняване на касови бележки от дните преди налагането на ембаргото и фискални бонове от същите магазини и същите стоки, закупени сега.

„Руските производители спечелиха, но потребителите загубиха. И ако се погледне на чистия ефект от гледна точка на общественото благосъстояние, то той е по-скоро отрицателен“,коментират пред репортерите експерти на икономическия департамент на Института по енергетика и финанси.

Касовите бележки – отправно  доказателство, са от периода 27 юли- 4 август 2014 година. Сега репортерите са купили същите стоки, в същите магазини и сравнението показва чувствителни разлики.

За една и съща кошница стоки вместо 4 422 рубли (сметката от 2014-а), сега се плащат 7 471 рубли, което е увеличение 69 процента. За да са съвсем коректни, репортерите не включват продукти, които са аналогични на сега липсващите заради забраната за внос, като италиански пармезан или испански хамон.

За три години най-голям ръст в цената има при ориза – тройно увеличение. Повече от два пъти е скочила цената на майонезата с лимонов сок, която руснаците много ползват. Почти двойна е и цената на много зеленчуци с най-голямо увеличение при цената на краставиците и на тиквичките, както и на морската сол. Ценови скок има още при италианско вино просеко, както и при зехтина. При сиренето тип рикота, руско производство увеличението е 10%.

Чувствително са поскъпнали и услугите – с почти 30%.

Усещането на хората за инфлацията в същото време рязко се различава от статистиката. В скорошно допитване руснаците заявяват, че реалното поскъпване на живота е около три пъти по-голямо от това, което показва статистическата служба „Росстат“.  Пак според официалната руска статистика, в доходите на руснаците за една година да има реално повишение от 10%.

Нехранителните стоки за наблюдавания тригодишен период са поскъпнали с 28 процента, а услугите – с 24%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!