пенсионери, пенсии

Еднократна допълнителна сума от 70 лева ще бъде изплатена на над 1 млн. пенсионери като великденска надбавка, съобщи Националният осигурителен институт (НОИ). Парите ще се изплащат от утре, 11 април.

От тази дата пенсионерите, които получават пенсиите си в пощенските станции, ще вземат оттам и допълнителните 70 лв. Изплащането на великденска добавка ще продължи до края на април и става с отделен пенсионен запис. Ако пенсионерът не успее да получи сумата до края на месеца, тя ще му бъде изплатена след поискване от териториалните поделения на НОИ.

Пенсионерите, които получават пенсиите си на дебитна карта, чрез банка или друг доставчик на платежни услуги, ще имат надбавката под формата на допълнителен превод, като платежните им сметки ще бъдат заверени с дата 11 април 2023 г.

Сумата от 70 лв. ще получат около 1 милион и 2 хиляди пенсионери, които вземат пенсия в размер до линията на бедност от 504 лв. включително, без да се смятат добавките и компенсациите към нея. За да осигури тези 70-те великденски лева, служебният кабинет одобри допълнителен трансфер в размер на 72 млн. лв към бюджета на държавното обществено осигуряване.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук