От общо 77 души са починали от отравяне с метилов спирт в Иркутск, 74 са употребили концентрат за вана „Бояришник“.

От отравяне с метилов спирт са пострадали 120 души, 11 продължават да са на лечение.

Образувано е дело по случая с масовото отравяне с продукта, съдържащ метилов спирт. Следователите откриха незаконни цехове за производство на отровната течност и задържаха 12 души, които са я разпространявали.

Според властите, на етикета ясно е посочено, че козметичният препарат не става за пиене, защото съдържа метилов спирт, но въпреки това понякога се консумира като алкохол заради ниската му цена.

Властите в Иркутск обявиха бедствено положение, в опит да ограничат натравянията.

Президентът на Русия Владимир Путин се намеси в отговор на бедствието в Иркутск. Той препоръча на правителството да засили законите, регулиращи продажбата на продукти като парфюми, лосиони и почистващи препарати, които съдържат високи нива на алкохол. Путин поиска повишаване на акциза на продуктите съдържащи алкохол.

Цената на водката, продавана официално в търговската мрежа, прави питието недостъпно за милиони бедни жители на Русия, по-специално в провинцията, където стандартът е много нисък. Смята се, че близо 25 милиона души в Русия не разполагат с достатъчни доходи, за да купуват легален алкохол

Повече от 12 милиона руснаци пият евтини алтернативи на алкохол. Често те са етикетирани като козметични или медицински продукти, срещат се дори и във вендинг-машините.

Инцидентът предизвика ужас и възмущение в Русия, припомняйки най-мрачните периоди на 1990-те години, когато смъртните случаи, в следствие на сурогатни алкохоли, били голям брой.

С повишаването на жизненото равнище и по-строгите мерки срещу фалшивите спиртни напитки, сходните инциденти намалели. В последните 2 години обаче стандартът на живот на обикновените руснаци „бил сериозно засегнат от икономическата криза”, предизвикана от ниските цени на петрола и западните санкции. Цените на стоките рязко се повишиха и това доведе много хора до бедност, особено в провинциалните райони, като Иркутск.

Алкохолизмът в Русия също остава бедствен проблем. Половин милион руснаци умират от причини, свързани с алкохола, се казва в проучване Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това представлява 30% от смъртните случаи в Русия.

Отравянията в Иркутск показват колко отчаяна е ситуацията за някои от най-бедните руснаци. Най-евтината водка струва около 3 долара, а концентратът за баня – едва 65 цента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук