Служителите на Агенцията за борба с градушките заплашват, че ще бойкотират сезона. Те се оплакват от ниски заплати, постоянно текучество на кадри, денонощна работа и по-малко почивни дни.

В ефира на БНР, Георги Михайлов от полигона в Голям чардак обясни, че заплатата на ракетострелците е 460 лева, затова и всеки, който си намери по-подходяща работа напуска. Той обясни, че с преструктурирането на някои площадки, броят на стрелците е намален от трима на двама.

„Тези съкращения са с цел икономии на държавния бюджет. Никой не мисли за нашето състояние. Затова и който си намери друга работа напуска. Това ще се засилва, ако и поредното правителство не предприеме мерки”, обясни Михайлов.

Той припомни, че миналогодишният протест на служителите от Агенцията е бил прекратен с обещанията, че проблемите ще бъдат решени.

„Хора с висше образование, с над 30 години стаж, взимат малко над минималната заплата”, обясни Стоян Пенчев – дългогодишен стрелец от площадката в Гелеменово.

Председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Светла Василева потвърди, че висококвалифицирани работници в Агенцията за борба с градушките взимат средно по 485 лв. на месец. Тя добави, че са проведени две срещи със министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, на които той е предупреден за нарастващото напрежение. По думите на синдиката, Бозуков до момента не е бил запознат с проблемите на Агенцията.

„След срещите той пое ангажимента за разрешаване на проблема. Писмо е писано и до президента на страната Румен Радев”, каза още Василева.

Тя допълни, че варианти за промяна на устройствения правилник и оттам на бюджета има и изрази надежда това да се случи.

Директорът на Агенцията за борба с градушките Ваньо Савеев каза, че има уверението на държавата, че проектът за изменение на постановлението ще бъде внесен в Министерския съвет.

„Същият този проект за изменение на постановлението е изработен, изпратен е в Министерството на земеделието и след уверението, че ще бъде внесен в МС, аз съм малко по-спокоен”, коментира Савеев.

Той обаче е притеснен от сроковете, защото самата технология по приемането на предложението е много бавна.

Той изрази надежда, че до началото на сезона, който трябва да бъде открит в периода 25 април – Гергьовден (6 май), всичко ще бъде наред.

Директорът добави, че е солидарен със служителите си. По думите му, съкратените работни места водят до липса на стрелци, а от там до невъзможност за ползване на почивни дни или отпуск.

Иначе, Агенцията е технически обезпечена. В понеделник се очаква междуведомствената комисия да се събере и да бъдат одобрени средства за закупуване на противоградни ракети.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук