анкета

По-голямата част от читателите на ДЕБАТИ.БГ не са съгласни България да продава по-евтин ток на Република Македония. Анкета, проведена в медията ни, показва, че 75% от гласувалите не са съгласни с това, а само 25% са съгласни.

Задодохме въпроса, след като министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че преговорите между България и югоизточната ни съседка са приключили с резултат 3:1, в полза на РС Македония.

„Ние запазихме езика, започнахме преговори за членство в ЕС и оставихме историческите въпроси извън пътната карта. България получи промяна на Конституцията някъде по средата на процеса – след започването на преговорите“, каза той.

В същото време обаче през уикенда – 17-18 септември, се проведоха преговори за продажба на електроенергия от България на Северна Македония. Работна група от Скопие беше на посещение у нас. В нея участваха директорите на македонските енергийни компании Васко Ковачевски и Орхан Муртезани, както и Виктор Андонов – съветник на премиера Димитър Ковачевски.

Между България и Северна Македония не беше постигнато споразумение, тъй като Скопие очаква да купува от нас ток на цена, по-ниска с най-малко 15% от тази на борсата.

75% от читателите ни не одобряват това да се случи. 25% одобряват. Никой от читателите ни не е заявил, че няма мнение по въпроса.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук