На снимката: Протест за земеделски производители пред сградата на Министерския съвет в София на 22 март 2017

Само слушаме на думи как биологичното земеделие е приоритет, а когато се правят бюджети, наредби или правила нещата изглеждат по съвсем друг начин, коментира пред БНР Веселина Ралчева, председател на Асоциация „Биопродукти“.

Повод за раговора беше протестът на животновъдите в сряда, срещу заповедта, забраняваща нови кандидати по мерките за биоземеделие. По думите й над 1500 биопроизводители ще бъдат засегнати, ако рапоредбата остане в сила.

Обичайна практика е голяма част от промените в наредбите и правилата да се случват в навечерието на новата кампания за заявяване на площи и подпомагане. А това принуждава земеделците да променят вече планираната и отдавна започнала стопанска година, коментира Ралчева и допълни:

Стопанската година започва от 1 октомври и завършва по това време на следващата година. Самата кампания за подаване на заявления за подпомагане започва всяка година на 1 март. Обикновено през февруари се сещат чиновниците, че има проблеми, че има някъде недостиг на средства, а на други места – проблеми и „изкривявания“, както те обичат да ги наричат, и правилата се променят в движение, в последния момент, което поставя земеделците в много, много тежко положение.

По повод декларираното от МЗХ желание за диалог с фермерите, Ралчева счита, че диалогът е формален и не се отразява на решенията, които са взето предварително. Министерството би трябвало да е наясно какви нормативни промени са необходими още през юли-август, веднага след края на кампанията за подаване на заявления подпомагане, категорична е тя.

Друг проблем на сектора е, че само у нас има „разделение на проверките“. Едните се провеждат по всички правила от Техническия инспекторат към ДФЗ и земеделците могат да обжалват резултатите в 10-дневен срок, а другите се ивършват общинските земеделски служби.

Отиваш да очертаеш своите площи и виждаш, че те са допустими  и изведнъж, на следващата година, през февруари, разбираш, че са недопустими, но кой и как ги е определил като такива, нямаш представа, нито можеш да се защитиш, защото вече е февруари, обясни проблема Веселина Ралчева.

Асоциацията осъдила Министерството на земеделието и то отменило тейните проверки, но според животновъдите, проблемът остава и голяма част от тях отново се оказали извън допустимия слой.

Според земеделците жалбите им също се гледат само формално и на компютъра, а не на терен и реално те се жалват срещу нещо, което вече не могат да променят.

Ако заповедта, която изкара фермерите на протест, не бъде отменена, това ще засегне около 1000-1500 производители, решили да се занимават с биопроизводства миналата година, които няма да могат да се включат в мярката и да получават субсидии и още 400 производители, които довършват ангажиментите си по предходната мярка.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук