Миню Стайков
на снимката: Миню Стайков

Офисът на алкохолния бос Миню Стайков в центъра на Карнобат бе претърсван от полицията и спецпрокуратурата в продължение на 8 часа, съобщи БНР. Акцията се състоя броени дни преди изтичането на максималният 8-месечен срок за неговото задържане. Стайков е в ареста от 5 септември 2018 с обвинения за незаконно производство на цигари и данъчни престъпления.

Целта на полицейските действия не е официално оповестана, а предполженията са, че става дума за разследване на злоупотреби с евросредства по програмата „Млад фермер“.  Акцията е на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Офисът в Карнобат е на фирма на бизнесмена, която се е занимавала с изкупуване на земя. Преди месеци от спецпрокуратурата обявиха, че има данни, че Стайков неправомерно е ползвал пари по тази програма.

Вероятно новата акция не случайно съвпада с изтичането на срока за задържане по предходното обвинение, тъй като ако бъда повдигнато ново такова, ще има основания за продължаване на задържането на Стайков. Без ново обстоятелство, прокуратурата ще трябва да измени мярката му за неотклонение след изтичане на законовия срок. Досега неколкократно от обвинението се противопоставяха на пускането му на свобода, въпреки появата на Миню Стайков в съдебната зала с инвалидна количка и заключенията на медицинските лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!