косово

Властите в Прищина дадоха на косовските сърби осем месеца да сменят паспортите си, издадени от Сърбия, с тези, издадени от Косово, за да могат да пътуват до Европейския съюз без виза, съобщи Хина.

Европейският парламент одобри споразумението ЕС-Косово за либерализиране на визовия режим. Така на гражданите на Косово ще бъде разрешено да пътуват до ЕС, а на гражданите на ЕС – да отидат в Косово, без да искат виза, и да останат до 90 дни.

Вицепремиерът Бесник Бислими заяви, че всички притежатели на паспорти, издадени от Сърбия, имат осем месеца, за да кандидатстват за паспорти, издадени от Косово.

„Белград не е в Косово.

Надявам се, че всеки, който има паспорт, издаден в Белград, ще използва този период от осем месеца, за да го смени“, каза той.

Бислими заяви, че правителството на Косово ще направи всичко възможно да ускори този процес, така че всички граждани на Косово да „имат законен и валиден паспорт“ до 1 януари 2024 г.

Авторът на споразумението за либерализиране на визовия режим, холандският депутат Тийс Ройтен, заяви, че Косово е последната страна от Западните Балкани, която се е присъединила към безвизовия режим.

На въпрос дали косовските сърби, които имат паспорти, издадени от Сърбия, която също е обхваната от либерализацията на визовия режим,

могат да пътуват свободно до ЕС с тези документи

след приемането на Споразумението за либерализиране на визовия режим между ЕС и Косово, той каза, че не могат.

Сърбия не признава независимостта на Косово, нейна бивша провинция, и я смята за част от собствената си територия.

Освобождаването от визи ще влезе в сила след въвеждането на Системата на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и не по-късно от 1 януари 2024 г.

В същото време специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че очаква конкретно предложение от Косово за Съюза на сръбските общини (ССО) до 2 май, когато се очаква лидерите на Косово и Сърбия да се срещнат в Брюксел.

В интервюто си за „Гласът на Америка“

Ескобар каза още, че е отбелязан напредък по въпроса

за ССО, както и „изключителна еволюция на позицията на правителството в Косово“ за приемането на това законово задължение, най-вече от страна на министър-председателя на страната Албин Курти.

„Това е съществуващо задължение на база на споразумението в Брюксел (постигнато между Сърбия и Косово през 2013 г.) и беше много трудно за това правителство (настоящото правителство на Албин Курти) и партиите да го приемат като задължително. Но сега го смятат за задължение, съгласили са се с него и са заявили публично какви трябва да са рамката и характеристиките на Съюза. И ние сме съгласни с тези характеристики“, заяви Ескобар.

Брюкселското споразумение, подписано преди десет години, съдържа 15 точки, като първите шест се отнасят до Съюза на сръбските общини, който все още не е съставен и за чието формиране продължават да се водят преговори между двете страни. Съюзът би трябвало да

включва общините в Косово с предимно сръбско население,

да има собствен бюджет и отговорности в областта на образованието, здравеопазването и социалната защита, градското и селско планиране и икономическото развитие.

Ескобар допълни, че предвид факта, че задължението за формиране на ССО е съществуващо, Съюз на сръбските общини трябва да бъде създаден, независимо кой е на власт.

По думите на Ескобар постигнатата в Охрид договореност е „изключителна“ и ако бъде изпълнена, както трябва, би довела до

„нова епоха в мирните отношения между Косово и Сърбия“

и би отворила път на тяхното евроатлантическо бъдеще.

На последната среща на високо ниво по диалога Косово-Сърбия на 18 март в Охрид двете страни постигнаха споразумение за изпълнение на европейския план за нормализиране на отношенията Белград-Прищина. Последва среща на техническо ниво на главните преговарящи за Сърбия и Косово Петър Петкович и Бесник Бислими в Брюксел, на която започна работа по договореностите, постигнати на срещата в Охрид.

В неделя  в Северно Косово се очакват извънредни избори в четири общини с преобладаващо сръбско население,  които вероятно ще изострят и без това напрегнатата обстановка в тази част на  Косово, където напоследък имаше грабежи, стрелба  по сръбски жители, посегателства срещу църкви.

Изборите в четири общини в северната част на Косово, където живеят предимно сърби, бяха насрочени за 23 април, тъй като сърбите напуснаха  косовските институции като администрация, полиция и съдебна власт  заради неспазването на Брюкселското споразумение от страна на Прищина и

навлизането на специални части на косовската полиция

в северната част на бившата сръбска провинция. Представителите на сърбите в страната обявиха, че няма да участват в изборите, докато не бъде сформиран Съюз на сръбските общини и докато специалните части на косовската полиция не се изтеглят от Северно Косово.

Извънредните избори за кметове на четирите общини, както и за общинските съвети на Звечан и Лепосавич, бяха насрочени първоначално за 18 декември, а след това президентът Вьоса Османи определи 23 април 2023 г. като дата за произвеждането им.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук