Народно събрание

Народното събрание да започне работа с обсъждане на второ четене на промени в Закона за лечебните заведения. Приетата седмична програма,  предвижда и парламентарен контрол.

Министерството на здравеопазването ще може да финансира дейности в областните многопрофилни болници в страната. С промените се осигурява правна възможност за субсидиране на областните многопрофилни болници за активно лечение. Обхващат се 28-те области на страната.

Депутатите ще приемат промени на второ четене и в закона за етажната собственост. Законопроектът вменява задължение за управителя да публикува на видно и общодостъпно място ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажната собственост, както и задължение за етажната собственост да избере контролен съвет. Въвежда се публичен електронен регистър на професионалните управители, управителните съвети и сдруженията на собствениците към МРРБ.

В дневния ред е ратификацията на Споразумението за придобиване и взаимно обслужване (BGR-USA-02) между МО на Р България и Департамента по отбраната на САЩ. Предвижда се депутатите да разгледат на първо четене законопроект за допълнение на Закона за здравното осигуряване. След това ще разгледат осем законопроекта за промени в Наказателния кодекс. В програмата за днес е включено и първото четене на изменения в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Народните представители ще изслушат 8 служебни министри на редовен парламентарен контрол

Най-много въпроси, цели 16, са отправени към служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков.

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи, ще отговори на три въпроса. Първият е относно дейността на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС във връзка с наводнените села в Пловдивска област през септември 2022 г. Вторият е за предприемане на действия за територията на спортен комплекс “Раковски”. Третият, за извършен палеж на преработвателна фабрика в село Враниловци.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов ще отговори на един въпрос. Става дума за предприетите действия от стана на МЕ за подготовка на евентуален арбитраж с ООО “Газпром Експорт” в защита на българския национален интерес.

Следва Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление. Той ще отговори на въпрос относно дигитализацията, съхранението и опазването на данните на всички български граждани.

Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, ще отговори на 16 въпроса. Те са относно ремонти дейности по пътищата, поетапното пискане в експлоатация на тунел “Железница” от АМ “Струма”, нуждата от ремонти дейности на мостове, състоянията на пътищата и др.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков ще отговори на въпрос относно проектозаповед за провеждане на конкурс за нотариуси от 15.11.2022г.

Весела Лечева, служебен министър на младежта и спорта, ще отговори въпрос относно Националната програма за изпълнение на младежки дейности от Закона за хазарта.

Служебният министър на културата Велислав Минеков отговори на въпроси относно укрепителната система “Калето” и видинските капии, стопанисването и опазване на сградата на фурната в с. Свежен, и др.

Росица Карамфилова-Благова, служебен министър на околната среда и водите, ще отговори на въпроси относно актуализацията на ЗОИК, нерегламентирано сметище в с. Радловци и др.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук