Осем от констатациите в доклада на ДАНС за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са отстранени, последната е в процес на отстраняване.

Това стана ясно от приложени от Агенция „Митници” мерки на базата на констатациите в доклада.

Две парламентарни комисии ще изслушат финансовия министър Владислав Горанов, директора на митниците, председателя на ДАНС, главния прокурор.

Докладът е постъпил в Министерството на финансите през 2016г. В него са изложени 9 точки, които са идентифицирани рискове за работата на системата.

Веднага след постъпването им за тях започват да се извършват корективни действия.

„Искам да заявя категорично, че първо: Твърдението, че от лятото на 2016г. до деня, в който се посочиха мотивите за вота, не са предприети никакви действия и системата не е коригирана са неверни”, каза Горанов.

По думите му, не само 2016г. а впоследствие и 2017 и 2018г. продължават действията по усъвършенстване на системата.

„Това, че 2016г. в нея са констатирани отделени рискове не се отрича, но е факт, че всички констатации от 2016г. са отстранени. Това, че системата работи и е от полза на българската митническа администрация е безспорен факт и питам аз: по-добър ли е контролът и по-добър ли е бил контролът тогава, когато системата не е съществувала”, обясни още ресорният министър.

Той добави, че от гледна точка ефектите за бюджета, системата работи добре.

Горанов каза още, че нито в доклада на ДАНС, нито в изводите на прокуратурата, не се съдържа нито една от посочените в публичното пространство констатации за манипулации и за извършване на закононарушение.

Данни за подобни манипулации не са налични и анонсите в тази поска, Горанов окачестви като чисто политически провокации с оглед нагнетявате на напрежение около предстоящото гласуване на вот на недоверие към правителството.

Според финансовия министър необходимостта от постоянно подобряване на системата е задължително, необходимостта от усъвършенстване на една такава сложна и комплексна система е процес.

Владислав Горанов категорично отрече да има извършени престъпления и добави, че системата дава възможност на митниците да си вършат работата.

Директорът на Агенция „Митници” Георги Костов посочи, че 8 от 9-те констатации са отстранени през юли 2016г. , последната е в процес на отстраняване. За нея процесът върви по план и ще приключи до края на полугодието, така че на 1 юли 2018г. той ще може да докладва, че и тази констатация е отстранена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!