Света София, църква, Истанбул
"Света София" в Истанбул

Броят на чуждестранните туристи, посетили Турция през първите четири месеца, се е увеличил с близо 30 процента спрямо същия период на миналата година, сочат официалните данни, публикувани днес, информира в. „Сабах“. България се нарежда на трето място, като през първите четири месеца на годината Турция е била посетена от 797 956 български граждани, което е с 17,45 процента повече спрямо същия период на 2022 г.

През първите четири месеца Турция е била посетена от над 9,53 милиона чужденци, показват данните на министерството на културата и туризма, което представлява увеличение от 27,5 процента на годишна база, съобщава „24 часа“.

Тази година се наблюдава увеличение на броя на туристите от редица страни, включително от България, Русия, Германия и Великобритания.

Над 1,15 милиона руснаци са посетили Турция от началото на тази година, което е със 135 процента повече спрямо същия период на мината година. На второ място се нарежда Германия (966 336 германски граждани са пристигнали в Турция в периода януари-април), което представлява увеличение от 18,74 процента спрямо миналата година.

След България, която заема трето място, Иран и Обединеното кралство се нареждат на четвърто и пето по брой на туристи, пристигнали в Турция тази година.

Истанбул, най-големият град в Турция и притегателен туристически център, е посрещнал над половината от всички чуждестранни посетители, или близо 4,77 млн. души. Следва средиземноморският курорт Анталия, посетен от 1,6 млн. чуждестранни туристи през първите четири месеца на годината и намиращият се близо до България и Гърция град Одрин, посетен от 1,1 млн. чуждестранни туристи.

Само през април в Турция са пристигнали 3,3 млн. чуждестранни туристи, което е с над 29 процента повече спрямо м.г.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук