На снимката: Програмият директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Ваня Нушева

Необходима е промяна в начина на назначаване на изборната администрация у нас. Такъв извод направи пред БНР програмият директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Ваня Нушева на въпрос за смените в последния момент на членове на Секционните избирателни комисии (СИК).

Върху изборния процес, въздействат и членовете на СИК и представители на местната власт, не само застъпниците на политически партии.  Част от организационните нередности при последните избори, се дължат на опитите на политическите партии да въздействат върху работата на членовете на секционните комисии, отбеляза Нушева, като извод от наблюдението върху вота.

По думите й у нас изборната администрация е политически назначаема и политически зависима. Необходимо включване на членове, които не е задължително да се числят към политическите партии, казва още Нушева.

Тя изтъкна, че смяната на членове на секционни избирателни комисии в последния момент е нещо, което обезсмисля целия цикъл на подготовка, който ЦИК и РИК правят преди изборите.

Сравнителният анализ на данните от наблюдението през последните осем години показва ясно, че натискът върху избирателите, изразяващ се в контролиран вот, купуване на гласове, се увеличава по време на местни и парламентарни избори, каза още програмният дитектор на Асоцияция “Прозрачност без граници”.

Това е особено видимо в населените места, където има голям интерес към властта или достъпа до материални ресурси. Там е налице натиск от страна на партиите върху избирателите. Най-често обект на подобен натиск са малките населени места до Благоевград, Враца, Монтана, Добрич, Плевен, Разград, Стара Загора, Кърджали, Хасково, твърди Нушева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук