кафе

Има хора, които не могат да започнат деня си без кафе. Те обичат кафето толкова много, че често казват, че са пристрастени към него. Е, пиенето на кафе не е задължително лош навик, а точно обратното. Доказано е, че дори е полезно.

По случай Интернационалният ден на кафето ви представяме 9 интересни факта за него.

  1. Второ в света

Кафето е втората стока в света, с която най-често се търгува. Първата е нефтът. Кафето се консумира в огромни количества, което го прави и втората най-популярна напитка след водата. Неговата обща стойност е над 100 милиарда долара.

  1. Кафето е открито от пастир

Казва се, че кафето било открито от пастир в Етиопия през далечната 1500г.. Той видял козите да ядат кафени плодчета, след което той забелязал промяна в тяхното държание. Те станали много енергични и не могли да спят през нощта. Пастирът разказал на местни монаси за откритието си и след като те направили напитка от зърната, установили, че могат да останат будни цяла нощ и да се молят. След това те разказали на други етиопски монаси и така кафето достигнало до цивилизования свят.

  1. Кафето помогнало на Олимпийски атлети

Бразилия не могла да си позволи да изпрати своите атлети на Олимпийските игри през 1932г. и затова правителството разпоредило те да бъдат качени на камион, пълен с кафе, което било разпродавано по пътя, за да финансира пътуването им.

  1. В Мека кафето било забранено

Кафето било забранено в Мека през 1511г., тъй като се вярвало, че стимулира радикалното мислене и безделието.

  1. Добавете сметана и дръжте кафето си топло

Кафето остава топло за 20% по-дълго време, когато добавите сметана.

  1. Развод заради ужасно кафе

В древната арабска култура жена можела да се разведе с мъж само ако той не харесвал кафето и.

  1. Италианското „еспресо

При него кафето се пресова с много гореща вода с високо налягане. За целта кафените зърна са добре изпечени и фино смлени, като при поставянето в машината (ръчна или електрическа), смляното кафе се пресова добре в машината.

  1. Кафето е плод

Кафените зърна растат на храст. Те всъщност са вид безкостилков плод (като боровинките). Има два вида кафе-зелено и червено. Червените зърна имат по-приятен аромат и имат по-малка киселинност. Безкофеиновото кафе се получава чрез химичен процес, при който кофеинът се премахва от зърната. Кофеинът след това доста често се продава на Кока-Кола.

  1. Най-скъпото кафе в света се прави от котешки изпражнения

“Kopi Luwak” е най-скъпото кафе в света. Идва от Индонезия и се прави от зърна, които първо се храносмилат от Индокитайски мусанг. С други думи, прави се от котешки изпражнения. Продава се за над €350 за килограм.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук