На снимката: Първите дипломати на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Рекс Тилърсън по време телефонен разговор в събота, 9 април.

Американският държавен секретар заяви, че нападението в Сирия отправя послание към всяка държава, за която се смята, че действа извън международните норми. В интервю за телевизия Ей Би Си Рекс Тилърсън също призова Русия да прекрати подкрепата си за сирийския президент Башар Асад.

Американският първи дипломат отправи призива си към Кремъл няколко дни преди официалното си посещение в Москва:

Надявам се Русия да помисли внимателно за своите продължаващи съюзнически отношения с Башар Асад, защото всеки път при подобна ужасяваща атака, Русия се приближава до някаква форма на отговорност.

В отделно интервю – за Си Би Ес – държавният секретар поясни, че няма доказателства Русия да е намесена в предполагаемата химическа атака от миналата седмица.

Според администрацията на президента Доналд Тръмп има готовност за нова атака срещу Сирия при нужда, като се работи и над търсене на подкрепа от съюзници на САЩ за смяна на режима в Дамаск. В серията си от телевизионни интервюта в неделя Тилърсън уточни, че в момента основен приоритет е победата над така наречената „Ислямска държава“ и след като заплахата от групировката е намалена или елиминирана, САЩ може да насочат вниманието си пряко към стабилизирането на Сирия.

Американските власти уведомиха руските сили, че готвят удари срещу сирийското правителство, в отговор на това, което считат за химическа атака. Те също така се постараха да не причинят щети на руските военни. Руският външен министър Сергей Лавров заяви е петък, че се надява американските ракетни удари в Сирия, да не увредят непоправимо и без това обтегнатите отношение между Москва и Вашингтон:

Спомням си нашествието срещу Ирак. Години по-късно, ако не греша – 10 Тони Блеър, тогава министър-председател на Великобритания, призна, че са измамили и подвели целия свят. Не знам кога ще можем да научим цялата истина как в настоящата ситуация са взети решенията за нанасяне на удари в Сирия, но считам, че трябва да изискваме да научил истината и ние ще продължим да настояваме, е заявил Лавров, по време на телефонан разговор с американския си колега, цитиран от „Ройтерс“.

Рекс Тилърсън пътува за Москва в сряда, където има планирана среща с руския си колега Сергей Лавров.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук