Мария Габриел посреща български граждани на летище София
Снимка: МВнР

96 души, повечето от които с българско гражданство, и някои с израелско – членове на семейства, кацнаха успешно в София около 1:00 часа сутринта на 14 -ти октомври, съобщиха от Министерството на външните работи.

Това е станало с полет на правителствения самолет Еърбъс от Тел Авив.

Посрещането им премина при изключителни мерки за сигурност на Терминал 2.

На летището, както при предишните 3 осъществени полета, пристигащите бяха посрещнати от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

„България беше първата държава, която спомогна нуждаещите се от помощ българи да се приберат. Водим се от две неща- грижата към сънародниците ни и координирани действия“ заяви часове преди това в НС вицепремиерът.

Мария Габриел и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков дадоха съвместно изявление и подчертаха, че работят в пълна координация на действията си.

Казали сме от ден първи, че правителственият самолет ще осъществява полети докато е възможно и докато имат нужда сънародниците ни“, категорична бе Мария Габриел.

В българското посолство в Тел Авив функционират два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно: + 972 54 764 0089 и  + 972 54 595 4379.

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на [email protected] , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: [email protected] и на телефони: +359 2 948 24 04 и +359 2 971 38 56.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук