Държавното дружество „Булгартрансгаз“ следващата седмица ще внесе в Агенцията за обществени поръчки необходимата документация за стартиране на конкурса за строежа на новата газова тръба от Турция към сръбската граница

Конкурсът за строежа на новата газова тръба от Турция към сръбската граница ще бъде обявен до 21 декември,  каза енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг в парламента.

Транзитният газопровод е с дължиня над 400 км., включва една търба с капацитет 15.75 млрд. куб. метра и ще струва близо 2.8 млрд. лв. (За сравнение строителната стойност на аналогичния проект “Южен поток”, който включваше четири тръби по 15.75 млрд. куб. метра, беше 3.5 млрд. евро без ДДС). Така България се надява да транспортира руски природен газ от „Турски поток“ към Централна Европа, след като сегашните доставки през Украйна бъдат преустановени от 2020 година.

Обществената поръчка ще бъде пусната, без да е сигурно, че газът от Турция ще се насочи към България, а не към Гърция например. Това ще стане ясно на 18 януари, когато е планирано да бъдат обявени резултатите процедурата за проучване на пазарните възможности Оpen season („Открит сезон“), която „Булгартрансгаз“ провежда за изграждането на новото транзитно трасе.

Затова министър Петкова уточнява, че договорът за строежа на тръбата ще влезе в сила, ако в резултат на пазарния тест бъдат сключени обвързващи договори за резервиране на капацитет (с „Газпром“) и бъде взето окончателно инвестиционно решение за реализация на проекта.

Новият транзит

Съществуващите сега газопроводи в България няма да вършат работа в бъдеще, тъй като Русия ще спре транзита на газ за Турция през Украйна и България, като го замени с директен внос през „Турски поток“. Това ще лиши „Булгатрансгаз“ от около 140 млн. лв. годишни приходи от такси, за които има договор с „Газпром“ до 2030 г. Като компенсация руснаците искат да започнат да доставят газа от Турция за Европа. За целта обаче е нужен нов транзитен газопровод между границите ни с Турция и Сърбия, чиято цена е около 2.8 млрд. лева.

Макар да звучи парадоксално, според ресорното министерство за България е по-изгодно да приеме това предложение на „Газпром“, вместо да води дела за пропуснати ползи по сегашния договор с руската компания. Информацията към този момент е, че единствено „Газпром“ ще резервира капацитет за новия газопровод, като обемът ще е равен на възможните доставки от „Турски поток“, или 15.4 млрд. куб.м на година. Това ще бъде около 90% от техническия капацитет на тръбата, като плановете са останалите 10% да се предлагат на търг за други оператори.

В бъдеще е възможно чрез този газопровод да се транспортира и каспийски природен газ към Централна Европа, както и LNG от терминала в Александруполис. Именно това ще се използва от българските власти като аргумент пред ЕС, че проектът отговаря на общностните правила и до него достъп ще имат различни оператори.

Нови дългове

За изграждането на транзитния газопровод „Булгартрансгаз“ предвижда използването на дългосрочен заем в общ размер от 2.33 млрд. лв., при лихвен процент 3.75% и срок от 15 години. Останалата част от инвестицията в размер на близо 500 млн. лв. ще бъде осигурена чрез собствени средства на компанията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук