Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей
на снимката: председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерът на Великобритания Тереза Мей

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще посрещне британския премиер Тереза Мей в сряда за разговори по кризата с Брекзит, предаде АФП. Говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас заяви, че двамата ще се срещнат в централата на Европейския съюз в 18:30 часа (17:30 централно гринуичко време).

Новината дойде ден след като британският министър за преговорите по Брекзит Стивън Баркли и генералният прокурор Джефри Кокс се срещнаха с преговарящия от страна на ЕС Мишел Барние. Офисът на Баркли заяви, че те са „провели продуктивна среща … за разрешаване на нерешения въпрос за бекстопа“, отлагайки разговора за оттеглянето.

Бекстопът е клауза в споразумението за оттегляне, която запазва Великобритания в митническия съюз на ЕС, докато не бъде намерен начин да се гарантира, че няма връщане към твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия.

Мей се надява, че ако Кокс успее да убеди британските депутати, че поддръжката няма да бъде постоянна при актуализирана сделка, тя може да премине в скептичната Камара на общините.

Но говорителят на ЕС отново подчерта, че останалите 27 държави-членки на ЕС няма да предоговорят споразумението за развод, което те подписаха с Мей през ноември.

„Не можем да приемем ограничение във времето до бекстопа или едностранна клауза за излизане“, каза Схинас.

По думите му допълнителни преговори ще се проведат в рамките на седмицата, „за да се види дали може да бъде намерен начин, чрез който да се получи възможно най-широка подкрепа в парламента на Обединеното кралство и да се спазват линиите на 27-те държави“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук