По време на комунизма, от 1946г., в България са добити над 17 600 тона уран от недрата. Това коментира лидерът на ГЕРБ и вероятно министър-председател за трети път Бойко Борисов. Повод за изказването му са данните, станали популярни през последните седмици, че е открито завишено количество уран във водата в Хасково.

„Смятайте, ако сега е опасно за населението, какво му се е случвало през урановите мини по време на 17, 20, 30 конгрес на БСП. Хич не им отива на тези, които употребяват думи като „Чернобил“. Пак тази партия скри от хората”, коментира в Бургас Борисов.

Той обясни, че от 76 кладенеца в Хасково, само в един е установено повишено съдържание на радиоактивното вещество.

Борисов си спомни, че преди време България е получила предписание допустимите стойности от 0,6 да бъдат намелени до 0,3.

Бъдещият премиер обеща, че където възникне проблем „и с уговорката, че има правителство”, веднага да им се дадат пари за нови кладенци, нов водопровод и да се реши въпросът.

„Всичко друго е политиканстване, което само плаши и притеснява хората. Ще им бъде решен въпросът. Ще направим 5 нови, ако трябва и ще решим въпроса веднага“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

„В Банкя водата, пише на чешмата, че не е хубаво да се пие дълго време. България е на такова място, където съдържанието на уран е най-голямо в Европа. Затова са инвестирани толкова пари в урановите мини до след 1990 г., когато СДС идва и абсолютно правилно ги затваря. Това не е било полезно за хората. Можем да се върнем и ние назад в историята. Да изчакаме да си вървим по пътя“, каза още Бойко Борисов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук