Тереза Мей
На снимката: британският премиер Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей ще направи опит да заобиколи Европейския съюз. Вместо това тя ще се опита да се споразумее с лидерите на най-големите икономики в ЕС – Франция и Германия – Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

Европейският съюз заяви вече няколко пъти, че няма да предоговаря сделката с Великобритания и въпреки това, Мей продължава да се опитва да стигне до ново споразумение. Депутатите на острова три пъти отхвърлиха постигната сделка с Брюксел, както и всички алтернативни варианти, сред които нов референдум или отмяна на чл. 50.

Докато Мей пътува днес до Париж и Берлин, в парламента в Лондон ще се проведе 90-минутен дебат по последното й искане към Брюксел излизането на Великобритания от Европейския съюз да бъде отложено за 30 юни.

Дебатът беше наложен на правителството, след като депутатите прокараха закон, според който могат да искат обяснения от Мей или дори да й налагат промени в предложението към Брюксел за нова отсрочка.

Лидерите на останалите 27 държави в ЕС се събират на извънредна среща в Брюксел в сряда.

Те трябва да решат дали да удовлетворят искането на Тереза Мей за ново отлагане, което би означавало Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент в край на май.

В понеделник правителството на Великобритания предприе изискваните от закона стъпки за участие в евроизборите.

Тереза Мей вече поиска от Европейския съюз нова отсрочка за излизането на Великобритания от Общността.

Но депутатите във Великобритания искат допълнителни гаранции, че няма да се стигне до „твърд” Брекзит на 12 април, което в момента се явява крайната дата за напускане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук