Живко Мартинов
на снимката: Живко Мартинов

Специализираният съд ще заседава по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който стана печално известен заради т.нар. скандал „Суджукгейт”.

Заради скандала, на 26 юли 2017г., парламентът прекрати правомощията на Мартинов като депутат. Почти две години по-късно, той още не е осъден, а делото срещу него тръгна едва на 27 февруари.

Мартинов е обвинен в изнудване на бизнесмен от Добрич, с цел да набави за себе си облага от 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма.

През 2012-2013 г. Мартинов бил Общински представител на политическа партия ГЕРБ за Добрич и се ползвал с голямо влияние в града, коментира държавното обвинение.

Според прокуратурата през януари 2012 г. той се срещнал с местния бизнесмен Антон Проданов, който развивал частна търговска дейност, т.ч. в сферата на производството и търговията с месо и месни продукти.

Мартинов директно поискал да му приготви и достави един тон суров суджук от различни видове месо. Изрично заявил и намерението си да не го заплаща, изтъквайки общественото си положение и влияние, но и отправяйки му заплахи.

Обяснил, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър-председателя Борисов и на други „високи хора“ от ГЕРБ, съобщиха от спецпрокуратурата.

Заявил, че ако поръчката за суровия суджук не се изпълни, ще съсипе Проданов, защото вече бил вкаран в списъка на лицата с фирми, които трябва да дават.

Проданов знаел, че Мартинов са ползва с голямо влияние в града и не подложил на съмнение възможностите му да изпълни заканите си, още повече, че били отправени в присъствието на други две лица. По това време срещу бизнесмена се водели две досъдебни производства, едното от които за данъчни престъпления. Затова решил да купи с лични средства необходимите продукти за приготвянето на суджука в поисканото от Мартинов съотношение – 60 % телешки шол, 20 % свински бут, 10 % еленско месо, 9% адитиви и 1% подправки. Готовият суджук Проданов доставил лично в офиса на Мартинов в центъра на Добрич с личния микробус на свой познат, пише прокуратурата.

Това се повторило и в началото на февруари 2012г., през март същата година и през март 2013-та.

Според заключението на назначената оценителна експертиза на Проданов са нанесени „значителни имуществени вреди” на обща стойност 36 168,20 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!