Весела Чернева
На снимката: Весела Чернева

Тръмп успя да увеличи разделението в британското общество. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

„От референдума за Брекзит насам пропастта между проевропейците и просуверинистки настроените расте. Действията на британското правителство не успяха да променят това. Тръмп като че ли наля масло в огъня, казвайки, че Великобритания трябва да напусне ЕС без сделка и да сключи търговско споразумение със САЩ”, коментира още тя.

Според нея, това е „крайна гледна точка и един чужд държавен глава не може да си позволява да прави в една толкова критична ситуация”.

„Това ще ядоса и най-антиевропейски настроените британци. Идеята за суверенитета е, че не даваш на никой да ти се меси. Борис Джонсън е много спряган за кандидат за премиерския пост. Тръмп го подкрепя от доста време. Подкрепя и неговия партньор в това „престъпление” – изваждането на Великобритания – Майкъл Гоув”.

Весела Чернева допълни, че очевидно това посещение е използвано за голям натиск от страна на администрацията на Тръмп Великобритания да напусне ЕС без сделка възможно най-бързо.

Тя каза още, че Брекзит и действията на Тръмп вместо да уплашат европейците, ги мобилизираха.

Цялото интервю с Весела Чернева ще може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук