Парламентът на Франция даде окончателно одобрение на данък върху големите технологични компании, съобщава „Юронюз“. „Амазон“, „Епъл“, „Фейсбук“ и „Гугъл“ са изправени пред нов данък върху дигиталните услуги във Франция. Вече е ясно, че това ще предизвика реакцията на Вашингтон, която в най-лошия вариант да ескалира до търговска война.

Сенатът на Франция окончателно одобри данък върху големите технологични компании с приходи от над 750 млн. евро, от които най-малко 25 млн. евро са генерирани във Франция. Данъкът от 3% ще се събира със задна дата от началото на 2019 година. Законопроектът очаква подписа на президента Макрон.

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер каза, че новият данък върху технологиите в страната е въпрос на национален суверенитет.

„Вярвам, че е наша отговорност, ние – избраните хора, публичната власт, да избягваме появата на компании, които ще станат частни държави, които ще имат всички привилегии на държавите, без ограниченията и наблюдението, които вървят с това“, каза той.

Някои страни от ЕС в момента работят по подобни мерки. През април Австрия увеличи размера на планираните данъчни цели за технологични компании до 5% от 3% от приходите им от реклама в страната.

В момента технологичните гиганти плащат малко или никакъв корпоративен данък в страни, където нямат голямо физическо присъствие. Те декларират по-голямата част от печалбата си там, където им е седалището. Очаква се тя да стигне около 400 млн. евро и да отвори нов фронт в търговския спор между Вашингтон и Европейския съюз.

Френското правителство твърди, че данъкът ще бъде премахнат, ако подобна мярка бъде договорена в международен план.

Доналд Тръмп е инструктирал най-висшия си търговски представител да проведе така нареченото разследване по „раздел 301“ относно данъка за дигиталните услуги на Франция. Отговорът може да бъде покачване на митата за френски стоки, с други думи – начало на търговска война.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) провежда многостранни дискусии за това как да се облагат международните технологични компании. САЩ заявиха, че ще продължат тези дискусии, докато провеждат собствена проверка.

Европейската комисия смята, че средностатистическият бизнес се сблъсква с 23% данъчна ставка върху печалбите си в ЕС, докато интернет компаниите обикновено плащат 8% или 9%.

Налагането навсякъде в ЕС на подобен данък ще генерира около 5 милиарда евро годишно. Усилията на Брюксел зациклиха, тъй като общоевропейският налог трябваше да бъде одобрен от всички членове, но Ирландия, Чехия, Швеция и Финландия възразиха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук