Камарата на представителите на САЩ отмени закона на бившия президент Барак Обама за задължителното здравно осигуряване „Обамакеър”, вместо това беше заменен с друг текст, предаде Агенция „Франс прес”.

Отмяната беше приета само с 4 гласа повече – 217 на 213 гласа. Против гласуваха всички демократи и двадесетина републиканци.

На ред е Сенатът – там текстът ще бъде значително променен, защото в сегашния си вид едва ли ще мине през 100-членния Сенат, където правилото за събиране на 60 гласа за прекратяване на дебати позволява на демократическото малцинство да блокира приемането на текста.

Инициативата на републиканците фактически има за цел да намали степента на участие на държавата в системата на здравното осигуряване.

Около 20 милиона американци се сдобиха със здравно осигуряване след приемането на „Обамакеър“ през 2010 г. Приетият при управлението на президента демократ Барак Обама закон за здравното осигуряване в последно време получава растяща подкрепа в социологическите проучвания. Републиканците обаче отдавна го атакуват, защото смятат, че чрез този закон се получава твърде голяма намеса на държавата в здравната област и се увеличават здравните разходи, отбелязва „Ройтерс”.

Настоящият държавен глава Доналд Тръмп още по време на предизборната си кампания се закани да отмени здравния закон на предшественика си.

През тази седмица, администрацията на Тръмп спря още една здравна програма на семейство Обама – инициираната от съпругата на президента Мишел, за популяризиране на здравословно хранене с по-малко сол, мазнини и захар в училищните столове.

В съобщение на министерството на земеделието се казва, че тази реформа ще предостави на училищата по-голяма гъвкавост и ще избегне възможността децата да изхвърлят по-малко вкусните храни, поднесени в рамките на въпросната програма за обществено здравеопазване.

Програмата задължаваше училищата да въведат по-добри стандарти за хранене, за да получат правителствено субсидиране, и бе сред най-забележителните постижения на Мишел Обама.

Инициативата, за която бе преценено, че е с голямо значение в борбата срещу детското затлъстяване, ограничаваше употребата на сол и подсладено мляко, а налагаше увеличаване на пълнозърнестите храни в училищните столове.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук