място за жертвоприношение на деца

Екип от археолози е открил останките на 227 деца, принесени в жертва според ритуал на предколумбовата цивилизация Чиму. До края на XV век тя е обитавала северния бряг на днешно Перу, като в средата на века е завладяна и асимилирана от империята на инките.

 място за жертвоприношение на деца място за жертвоприношение на деца

Според ръководителя на разкопките Ферен Кастильо, откритото място за такива жертвопирношения е най-голямото до момента в света. Той уточни, че разкопките, които са започнали през 2018 г., са в района на Пампа ла Крус, в морски курорт Уанчакоq на около 700 километра северно от Лима.

Децата са жертвани преди около 500 години, пише Би Би Си. Те са на възраст между 5 и 14 години и са били убити според ритуал, на цивилизацията Чиму, който е трябвало да успокои гнева на боговете, за които се е смятало, че са причина за природните бедствия, свързани с климатичния феномен, известен като Ел Ниньо. Археолозите са открили и доказателства за силни дъждове по време на жертвоприношението.

„Където и да копаем, откриваме дете, погребано с обърнато към океана лице“, разказва Кастильо.

По някои все още има кожа, коса и сребърни украшения.

 място за жертвоприношение на деца

Уанчако е бил сцена на няколко масови жертвоприношения на деца от цивилизацията Чиму. Масов гроб с 56 деца беше разкрит през юни 2018 г. на същия обект на Пампа ла Крус, а още 140 деца и 200 млади лами бяха открити през април същата година наблизо до Уанчакито.

 място за жертвоприношение на деца

Списание „Нешънъл джиографик“ подчерта изключителния характер на откритието.

„Уанчако определено е избраното място за извършване на тези жертви“, казва в заключение Кастильо.

жертвопритошения

Доколумбовата цивилизация Чиму достига своя връх между 1200 и 1450 г. Територията й се простира като дълга лента по северния бряг на Перу, до днешен Еквадор. Около 1463 г. граничен инцидент, в който е намесен автономен град-съюзник на инките, принуждава владетеля Инка Пачакути да изпрати 30 000 армия под командването на престолонаследника Тупак Юпанки, която е прегазила крайбрежната империя на индианците чиму два пъти от единия й край до другия. До 1475 година държавата на чиму е окончателно заличена и асимилирана от инките.

50 години след тези събития идват първите испански откриватели, които в началото на следващия век ще бъдат последвани от конкистадорите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук