trump-un
На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът Доналд Тръмп отново нападна Федералния резерв, обвинявайки регулатора, че не прави „НИЩО!“ докато еврото продължава падането си спрямо американския долар и каза, че ФЕД „няма „представа“ от икономическа политика.

Според Тръмп, фондовите пазари биха се радвали на „едно от най-големите“ увеличения „от дълго време“, ако ФЕД слушаше Белия дом и направи допълнителни големи намаления на лихвите.

Тръмп също така заяви, че чуждестранните „лошо управлявани и слаби компании“ „далновидно обвиняват малките тарифи на САЩ върху вноса“ вместо себе си за лошото управление, като така си измислят извинения.

През последните месеци американският президент многократно се е сблъсквал със служители на Федералния резерв, обвинявайки ги в саботиране на усилията му за „спечелване“ на търговските си войни и в невслушване в съветите му относно драматичните намаления на лихвите.

Президентът многократно атакува финансовата институция и прекалено силния долар за неспособността на американските компании да се конкурират в световен мащаб, като каза по-рано този месец, че паричната политика на Фед поддържа държавната валута твърде силна и настоява, че при „равни условия“ американските компании биха могли да изпреварят всеки.

По-рано, след скромното намаление на лихвените проценти на ФЕД с 25 до 2 – 2,25 процента, Тръмп обвини регулатора, че е „по-голям проблем“ от Китай и неговите предполагаеми нелоялни търговски практики.

През последните месеци Федералният резерв изрази загриженост относно забавянето на бизнес инвестициите, спада на глобалния икономически растеж и инфлацията под границата от 2%.

Действайки като „банка за банките“, Федералният резерв е независима агенция, натоварена с управлението на финансовата система на САЩ, като основният й фокус е паричната политика. В допълнение към определянето на лихвените проценти, ФЕД дава заеми на банките като кредитор от последна инстанция и нарежда колко пари в брой трябва да съхраняват в своите каси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук