Новият правосъден министър Цецка Цачева е поставена на поста, „за да не прави реформи“, обяви пред бТВ лидерът на Да, България Христо Иванов.  По думите му определянето на Екатерина Захариева за вицепремиер, който отговаря за съдебната реформа е добре преценен ход на министър-председателя Бойко Борисов.

Мандатът, възложен на Цачева, е да не се правят реформи. Тя ще крепи статуквото. Премиерът си дава сметка, че Цачева няма да може да обясни убедително навън какво се прави като реформи и заради това Захариева ще замазва положението пред Европа, заяви Иванов.

По думите му бившият председател на Народното събрание е „получила инструкции да не пипа главния прокурор“. Това било и една от причините Захариева да не продължи да бъде правосъден министър, защото „този пост не ти позволява да си вършиш работата“. Иванов каза още, че всичко различно от реформа на прокуратурата ще бъде бягство от реформата в съдебния сектор.

Трябва тези хора по висшите ешалони на властта да имат страх от закона. Гражданите виждат, че те са недосегаеми, а гаранция за тяхната недосегаемост е прокуратурата, уточни Иванов.

Според него скандалът след срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов ще бъде отразен в доклада на Европейската комисия и по този начин ще се види реакцията на Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук