Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев

Следващият български еврокомисар трябва да бъде жена, такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент. Добре е да е евродепутат – това означава опит в европейските институции. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНР предстоящото излъчване на български еврокомисар.

Пари няма да загубим. В средата на програмния период е много рано да говорим за загуба на средства, заяви Дончев относно опасенията за спиране на европрограми и загуба на средства от европейските фондове:

Това вероятно е някакъв остатъчен травматичен рефлекс от 2009-та, където, мине се, не мине, все някой плаши какво ще ни спрат и какви ужасии ще последват от това, какво сме усвоили и какво не сме усвоили. На фона на всички самоунизителни коментари, които бяха правени през годините, приключихме стария програмен период с почти 98% плащания, което е нелош резултат дори за стара държава­членка. Системата натрупа доста опит и България вече знае какво прави. Става дума за т.нар. „предварителни условия“, те са част от промяната в кохезионната политика, която обвързва използването на европейски пари с реформи в редица сфери.

45 е общият им брой, България до момента е успяла да затвори и отчете пред комисията 39. Остават 6, които трябва да бъдат затворени през следващите два месеца. Срокът на отчитане в Комисията е средата на тази година.

Не можах да разбера какви са на концептуално ниво притесненията на президента относно Закона за концесиите, допълни още Томислав Дончев, според когото няма смисъл законът да се пише наново, защото старият закон е продукт на половингодишна работа на широк кръг експерти. Дончев определи духа на закона като добър и съответстващ на нуждите. Голяма част от коментаторите не познават логиката на концесиите като вид процедура, при която държавата не губи собственост, голяма част от коментаторите не са чели и стария закон, има много политически спекулации например за така наречените „вечни концесии“, отчита още вицепремиерът.

Лиляна Павлова със сигурност е министър до 1-­ви юли 2018-та, каза още вицепреиерът. Запитан дали в последния момент от коалиционните преговори за съставяне на кабинета „Борисов“ 3 е бил направен реверанс към Павлова, която беше сочена за сигурен министър, преди прокуратурата да започне проверки в Агенция „Пътна инфраструктура“, Дончев подчерта:

Не знам да е попадала в криминални сюжети. По-­скоро в рамките на предишния ѝ ресор като регионален министър има проверки. Това не означава, че тя самата е попаднала в криминален сюжет. Доколкото знам, тя самата все още не е клиент и правосъдието не е проявявало интерес към нейната личност.

Относно законопроектта за мажоритарното гласуване и разногласията между ГЕРБ и патриотите по темата, Томислав Дончев посочи, че няма драма, ако коалиционните партньори по отношение на даден законодателен текст имат различни виждания. Това не означава нито хоризонтален проблем в коалицията, нито краят й, счита още Дончев. Според него – по темата не е постигнато съгласие между коалиционните партньори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!