Илиана Иванова
На снимката: Илиана Иванова

Председателският съвет на Европейския парламент взе днес окончателното решение за закриване на процедурата по изслушването на кандидата за следващ еврокомисар от България, съобщи говорител на институцията.

Той добави, че окончателното гласуване на Илиана Иванова е поставено в дневния ред на пленарната сесия следващата седмица в Страсбург. Предвижда се гласуването да се състои на 12 септември.

Иванова бе изслушана вчера от две комисии на ЕП в Брюксел. Пред журналисти председателите на парламентарните комисии оцениха изслушването като „отлично“. Предвижда се, след като получи одобрението на на евродепутатите, Иванова да бъде назначена с подкрепата на Съвета на ЕС за еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на ЕК следващата есен.

„ЕП е в основата на моята ангажираност от годините ми като евродепутат още от 2009 година. Благодарна съм за отношението и диалога, които имах с вас. Европа вече бе изправена пред множество кризи и действията трябваше да са бързи. Благодарности на Мария Габриел, тя направи много. Ако спечеля доверието ви ще мобилизирам всички ресурси, за да постигна целите си“. Това каза пред ЕП кандидатът за следващ еврокомисар от България Илиана Иванова по време на изслушването в Брюксел. Тя обяви, че ще работи за стабилен и достатъчен бюджет.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук