Илиана Иванова
На снимката: Илиана Иванова

Комисиите на Европейския парламент по промишленост и по култура изслушаха Илиана Иванова, българския кандидат за комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Иванова беше номинирана на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България. Тя е била евродепутат и член на Европейската сметна палата, а номинацията ѝ беше издигната от ГЕРБ-СДС.

Илияна Иванова се обърна към евродепутати на четири езика –

български, английски, френски и немски.

По време на встъпителната си реч тя представи приоритетите си – инвестиране в научни изследвания и иновации в ЕС, повишаване на уменията, насърчаване на сплотяващата роля на културата и овластяване на младите хора. Тя подчерта, че инвестициите за наука в ЕС все още са под целта от 3 % от БВП и изостават от световните конкуренти. Тя обеща да направи всичко възможно, за да подкрепи програмата „Хоризонт Европа“ като инструмент, който да гарантира, че Европа може да бъде „новатор на световно равнище“ и да привлече повече ресурси, включително чрез партньорства, и да улесни достъпа до финансиране за МСП, пише на сайта на Европейския парламент.

Кандидатът за комисар заяви, че за да може ЕС да достигне пълния си потенциал, е необходимо да се инвестира повече в наличието на различни таланти, умения и образование. Тя призова за предоставяне на достъп до програми на страните партньори, за целенасочени инициативи за увеличаване на приобщаването на жените, включително в спорта, и за завършване на образователното пространство на ЕС. Иванова също така подчерта, че

спортът е важен ресурс за сближаването на ЕС,

както и инструмент за подкрепа на европейските ценности и психичното здраве на младите хора.

Отговорите на кандидата за следващ български еврокомисар Илиана Иванова на съвместното изслушване днес пред две комисии на Европейския парламент в Брюксел бяха отлични. Това заяви председателят на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен, като отбеляза, че българката е дала задълбочени отговори и е показала много добри познания, пише БНР.

Председателят на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика Кристан Бушой добави, че оценява високо показаните от Иванова самоувереност, добри познания и отлични умения за общуване. Изслушването беше изключително важно. Нуждаем се от силен еврокомисар, работихме отлично с Мария Габриел. Имам много добри очаквания, убеден към, че Иванова ще бъде отличен еврокомисар, допълни той.

Предварителната оценка от изслушването днес бе определена при закрити врата, а утре вечер се предвижда да бъде съобщено окончателното становище на председателския съвет на ЕП. Ако решението бъде положително,

следващата седмица в Страсбург се очаква ЕП да гласува за назначаването на Иванова

за еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до изтичането на мандата на Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен следващата есен.

„Изключително съм благодарна и щастлива за възможността да обсъдя с евродепутатите предизвикателствата пред науката, изследванията, иновациите, образованието, младежта, културата и спорта“, заяви Иванова пред журналисти. Ако бъде избрана, ще работя неуморно с всички сили в този кратък оставащ мандат да изпълним със съдържание и да допринесем максимално за постигане на целите, добави тя.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук