Илиана Иванова
На снимката: Илиана Иванова

С 552 гласа „за“, 27 „против“ и 51 „въздържал се“ и с таен евродепутатите одобриха кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

Гласуването бе в рамките на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург беше таен.

Вотът идва седмица, след като Иванова бе изслушана от двете ресорни комисии в Европейския парламент в Брюксел – по промишленост, изследвания и енергетика и по култура.

След като получи одобрението на нейните членове,

на следващия ден председателският съвет, в който влизат ръководителят на Европарламента Роберта Мецола и лидерите на политическите групи, обяви, че поставя кандидатурата ѝ на окончателно гласуване от всички евродепутати.

Иванова ще наследи на поста Мария Габриел, която в момента е вицепремиер и министър на външните работи. Мандатът на тази Комисия изтича догодина. За да приключи процедурата, Иванова трябва да получи одобрението и на Съвета на ЕС. Запознати обаче обясниха, че това може да стане на писмена процедура, както и на което и да било заседание на Съвета, независимо в какъв формат се провежда то.

От 2013 г. досега Иванова бе член на Европейската сметна палата,

като от 2022 г. е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“.

Илиана Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа, припомня БНР.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Преди това от 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет.

В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Тексас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски, немски и руски език.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук