Роберта Мецола
Роберта Мецола Снимка: БТА

ЕК прави изчисления относно финансовите щети, които Австрия е нанесла на Румъния и България, блокирайки влизането на страните в Шенгенското пространство, пише Медиафакс.

„Разбира се, когато се случи нещо подобно, ние изчисляваме финансовите щети. Колко струва чакането по границите? Не става въпрос обаче само за финансови щети. Преди 12 години Комисията реши, че тези държави трябва да влязат в Шенгенското пространство, а Парламентът заяви, че няма правна или политическа причина тези държави да не влязат в Шенгенското пространство, за да се възползват от най доброто, което Европейският съюз може да предложи: свободата на движение“, заяви Роберта Мецола в Страсбург.

Въпросът беше зададен в контекста на изявлението на министъра на транспорта на Румъния Сорин Гриндеану, че е поискал анализ на допълнителните разходи за Румъния в резултат на факта, че страната не влезе в Шенген, след като Австрия използва правото си на вето. Според изявленията на министъра общите щети ще възлязат на около 2% от БВП, т.е. около 6 милиарда евро.

„През декември, когато беше взето решението от Австрия, че България и Румъния няма да влязат в Шенгенското пространство, то беше взето за страни, които чакаха с години, само за да им се каже „не“. Как можем ние, като Европа, да оправдаем подобно послание?“, заяви Мецола в Страсбург, при откриването на сесията на Европейския парламент, предаде БГНЕС.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук