Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

След скандала около опита за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок на програма „Хоризонт“ на БНР – Силвия Великова и безпрецедентното спиране на ефира за около 5 часа на 13 септември, президентът Румен Радев изрази мнение, че свободата на словото в България е в криза.

„Казусът със спирането на програма „Хоризонт“ отново потвърждава значението на въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно е, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. На това нещо е време да се сложи край“, заяви президентът.

По думите на Радев, когато започне да се работи по този начин, се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени изисквания на закона.

„Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност. Очевидно в България тя е в криза“, заяви държавният глава.

Президентът определи като „лъч надежда“ поведението на журналистите от БНР, които проявиха солидарност към свалянето от ефир на свой колега и бяха подкрепени и от журналисти от други медии. „Те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти“, заяви Румен Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук